Важно за тютюнопроизводителите

От 1 до 15 август тютюнопроизводителите могат да подават документи за подпомагане по Схемата de minimis за компенсиране на част от производствените разходи за отглеждане на тютюн. Финансовата помощ е насочена към тютюнопроизводители, които не са получили de minimis в началото на годината, тъй като не са отговаряли на условията по Схемата за 2021 г.

„Схемата не е нова, но НАТ- 2010 извоюва правото, такава помощ да получат и тютюнопроизводителите, които не отговаряха на всички условията за получаване на този вид подпомагане. Става въпрос за тютюнопроизводители, регистрирани частично през 2021г., но не притежаващи тогава целия набор от документи, поради което не са получили de minimis. Сега се дава право и те да получат помощта, ако са регистрирани през 2022 г. и притежават всички необходими документи“ – уточни Цветан Филев, председател на НАТ-2010 и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн – ELTI.

Отпуснатите средства са в размер на 360 хиляди лева, те са неусвоени от договорените преди това 3 милиона лева по de mininis за тютюнопроизводителите.

„Средствата ще получат само тези, които миналата година не са получили този вид подпомагане. Останалите над 1900 стопани, които са получили подпомагането, не ги касае“ – уточни още Цветан Филев.

Заявленията за подпомагане се приемат в Областните дирекции на Държавен Фонд ”Земеделие“ по местонахождение на площите, на които се отглежда тютюнът. До края на август парите трябва да бъдат преведени по сметеките на тютюнопроизводителите, в размер на 120 лева на декар.

„Дано, тютюнопроизводителите отидат да кандидатстват и усвоят тези средства, защото, когато останат неусвоени за трети път такива средства, те ще бъдат разпределени към друг земеделски сектор“ – допълни председателят на НАТ, 2010.

Според Цветан Филев, около 50 % от тютюневата реколта вече е прибрана. Това важи и за четирите сортови групи.

„Но, това все пак е окомерен показател, защото суровината не е минала през кантар. Той ще покаже колко сме добили в национален мащаб и какъв е добивът от декар, но когато приключи изкупната кампания. Надявам се, при добри климатични условия, това да се случи през месец ноември, 2022 г. и при добро стечение на обстоятелствата, да приключи към февруари, 2023г. Тогава ще теглим чертата и ще стане ясно, дали това, което го даваме като данни, е така“ – допълни още Цветан Филев.

Той апелира към тютюнопроизводителите да приложат всички професионални практики, за да получат екстра качество на тютюневата суровина. Само по този начин, тя може да бъде продадена, в условията на тежка конкуренция на съседните държави – Турция, Северна Македония и Гърция. Към момента е трудно да се каже какво ще бъде качеството на тютюна тази година, защото това много зависи от климатичните условия и начина на съхранение от стопаните.

Цветан Филев изрази надежда, че няма да има проблеми в комуникацията с новия служебен министър Явор Гечев и договореностите, които вече са направени, ще бъдат спазени. Темите, които ще бъдат коментирани с него са в три посоки – Стратегическият план на България за функционирането на цялото селско стопанско в новия програмен период до 2027г., договаряне на помощ по Схемата de minimis за тютюнопроизводителите, регистрирани през 2022г., както и осигуряване на средства за подпомагане на Сектор „Тютюн“ по COVID мярката.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене