Фестивалът „Неотъпкана пътека“ вплита в едно музика, природа и културни традиции

Класическа музика, красива природа и много активности очакват публиката на четвъртото издание на фестивала „Неотъпкана пътека“, който ще се състои от 4 до 7 август в Гоце Делчев и Ковачевица.

„Това е една прекрасна почивка в село Ковачевица, където публиката ще може да се наслади на уникални програми от класическа камерна музика, специално подготвени от световно известни музиканти, разходки из красотите на Родопите, изложби, великолепна кухня, вино, както и на архитектурата на селото, което е културен резерват“, разказа за БТА цигуларят Георги Вълчев, част от артистичния екип на фестивала.

Музикалните програми на фестивала тази година ще се фокусират върху камерна музика с флейта и арфа. Публиката ще има възможност да се докосне до творби от френските композитори Камий Сен-Санс, Клод Дебюси, Морис Равел и Габриел Форе, както и техните съвременници Джордже Енеску и Ейми Бийч, чиито творби са дълбоко повлияни от френската музикална култура.

Освен това ще се състоят и няколко български премиери от съвременни композитори – Misericordia за флейта и струнен квартет от японската композиторка Юко Уебаяши, която ще пристигне специално за фестивала и „Румъния!“ от американския композитор Даниел Паджет. Ще прозвучат и творби от българските композитори Добринка Табакова и Панчо Владигеров.

Сред участниците ще бъдат Керъл Уинсенс, американска флейтистка и преподавател в „Джулиард“, Никола Тюлиѐ, солист-арфист на френския радио-симфоничен оркестър в Париж, български музиканти, които живеят и работят в чужбина.

„Винаги се стремим да представим нещо ново, преживяване, което не може да се пресъздаде на друго място“, споделя Георги Вълчев за името „Неотъпкана пътека“ и за посланието, което организаторите влагат в него.

„Музиката, природата и културните традиции са взаимно вплетени, те вдъхновяват артисти, творци, художници и композитори, както и музикантите на фестивала“, смята музикантът.

По думите му изкуството има невероятната сила да събира и сплотява хората, да прекрачва граници и бариери, както и да ни прави по-добри.

„То ни прави по-всеотдайни и по-силни в желанието си да се вдъхновяваме от примера на нашите предци и да оставяме културно наследство на бъдещите поколения“, разказа още Георги Вълчев.

Информация за Ковачевица и околностите, пълна програма на културните прояви, както и информация за различните инициативи могат да бъдат намерени на интернет страницата на фестивала.

Читалище „Светлинa“ и инициативата „Подари стол“

От създаването на „Неотъпкана пътека“ до този момент, музикантите са инвестирали част от средствата на фестивала за ремонтни дейности в местното Читалище „Светлина“, датиращо от 1865 г.

През 2018 г. там се провежда първият фестивал, а музикантите, откривайки залата на читалището, оценяват нейните акустични качества, както и необходимостта за нейното опазване и възстановяване.

Днес покривът на сградата е изцяло ремонтиран, а фондация „Неотъпкана пътека“ е закупила нови столове, които са предоставени за ползване в читалището. В знак на благодарност към даренията от кампанията върху столовете са инсталирани специални табелки с текст по избор на дарителите.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене