Вечерни новини! Съвсем скоро Гърция ще ви е България?

Много пенсионери в Гърция оцеляват с половината от предишните си доходи. А са принудени да помагат и на децата си. Това ги изправя пред неразрешими проблеми. Понякога чашата кафе е единственият им лукс за деня.

Янис Агапитос е на 86 години – преживял е три големи реформи на пенсионната система. В резултат от тях днешните му доходи на пенсионер са се свили точно наполовина. „У дома едва успяваме да покрием ежедневните си нужди. Много внимателно обсъждаме всички разходи и парите се дават само за това, което е най-спешно. Нищо излишно не можем да си позволим. По едно кафе дневно – това е единственият лукс, който все още ни е останал“, казва той.Досущ като в днешна България!

Пенсията му днес е значително по-ниска

Преди 10 години Агапитос все още е получавал пенсия от близо 2000 евро на месец. Но след дълговата криза международните институции накараха Атина да предприеме съкращения и в пенсионното дело. Бившият журналист на щатна работа Агапитос днес е длъжен да се справя с 960 евро месечно, вместо с 2000.

„От тези пари обаче подкрепям финансово и децата, защото техните доходи също намаляха драстично. Щом получа пенсия, гледам първо да платя най-важните неща – ток, вода, телефон, хляб, хранителни продукти. Чак след това става ясно с какви пари разполагаме за остатъка от месеца“, казва пенсионерът.

Съкращенията на пенсиите са особено болезнени в една страна, в която пенсиите и до днес си остават най-важният стълб на социалната система. В Гърция няма система за социални помощи, нито пък за социално подпомагане на студенти от семейства с ниски доходи, а онези, които се дипломират, по правило започват работа с доста ниски заплати. Пенсиите в Гърция винаги досега са помагали да се издържат цели семейства. Днес обаче една пета от пенсионерите в страната разполагат с по-малко от 500 евро месечен доход.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене