Кабинетът няма да гледа концесионния договор за ски зона Банско, реши Борисов

Бойко Борисов, снимка: БГНЕС

Докладът на междуведомствената работна група относно концесионния договор за ски зона Банско няма да бъде внесен за разглеждане на правителствено заседание на Министерския съвет, съобщи пресслужбата на правителството. Решението е на министър-председателя Бойко Борисов и е било взето след разговор с министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, се казва в разпространения до медиите текст. От съобщението обаче не става ясно дали става въпрос само за днешното заседание или по принцип.

По-рано вчера Василева обяви, че МОСВ подкрепя решението за промяна на концесионния договор със същия концесионер на ски зона Банско – „Юлен“. Около това предложение се обединиха коалиционните партньори в правителството миналия петък в края на работния ден в рамките на Съвета за развитие. Това е и препоръката на междуведомствената работна група отпреди една година, в която се предлага двойно увеличение на концесионната такса и около десет пъти увеличение на площта на ски зоната, пише Дневник.

В понеделник екокоалицията „За да остане природа в България“ излезе с отворено писмо до премиера Бойко Борисов, в което настоя за отмяна решението за преподписване на концесията за ски зона Банско и разваляне на договора със сегашния концесионер „Юлен“.

Ако тази сряда Министерският съвет одобри проекта за решение за изменение на концесионния договор с „Юлен“, това ще узакони „едно от най-големите престъпления срещу природата в България и ще подари Пирин на „КОЙ“, пише в позицията на еколозите.

Според тях това е предложение за узаконяване на нарушенията в ски зоната и за разширяване на концесионните права на „Юлен“ в нарушение на конкурентните правила. Те настояват проектът да се отхвърли, да се изиска от държавните институции възстановяване на държавната собственост върху обектите от концесията с актове за държавна собственост, нанасяне на ски зоната в кадастралните карти на община Банско и при потвърждение на драстичните нарушения на концесионния договор, той да бъде прекратен.

„За пореден път потвърждаваме факта, че след многобройни проверки и съдебни решения на българския съд, ДНСК, РИОСВ, Европейската Комисия и дори мисията на ЮНЕСКО през 2012 година, е потвърдено, че нарушения в ски зона Банско не съществуват и екологичното съответствие на съоръженията е на световно ниво“, отговориха по-късно през деня от „Юлен“ АД.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене