Художествен пленер на ученици от Сандански, подреждат изложба на 4-ти август

Как се учи „История на изкуството“? С приключение!
Един кратък пътепис на учебна екскурзия с пленер, в която участваха ученици от групите по изобразително изкуство към ЦПЛР-Сандански, с ръководител Елена Каменарова, ще прочетете в следващите редове, за да споделим как се калява художническата стомана-с много скици, запознаване с артефакти, исторически данни, пътешестване, наблюдение, анализиране. Град Кюстендил посрещна малките художници от гр. Сандански, за да разкрие запазеното през вековете чрез своите галерии и музеи, с много информативни бележки и кратки пояснения от г-жа Каменарова.

Учениците посетиха крепостта Хисарлъка, където се запознаха с късната античност и средновековна стилистика в архитектурата, както и как да разпознаят т. нар. „византийски градеж“. Своите познания за рисуване на архитектурни форми приложиха практически на терен чрез скициране на впечатляващите гледки в лицето на обектите от крепостните стени-кули, останки от старинен храм и шадраванче с течаща вода, съдове за съхранение на продукти под формата на огромни амфори, арки и руини от стените на старинния Кюстендил.

Приключението продължи с юбилейната експозиция на градската художествена галерия с картини на Владимир Димитров-Майстора, където ни очакваше кратък филм за живота на известния български художник, а специалната беседа със специалист хвърли допълнителна светлина върху живота и отношението му към света. Тук учениците се запознаха с изложените стотици картини и скици на Майстора с маслени бои, акварел, туш и перо, молив. Всеки скицира своята любима картина, която ще запомни. Прерисуването на шедьоври на визуалното изкуство е академичен метод за обучение по изобразително изкуство, своеобразна среща с „колега“ от друга епоха, размишлявал и дал своите решения на изконни проблеми (задачи) на изобразителното изкуство-перспектива, обем, форма, пространствена конструкция, пропорции, анатомия, пластика, композиция, цвят, които децата от групите по изобразително изкуство изучават методически в своя курс към ЦПЛР-Сандански. Вглъбени в особеностите на рисунката на Майстора, учениците се запознаха и с темите и методиката му на работа-бързи цветни рисунки на живо, пресъздавайки живота на селянина от кюстендилския край-отруденото ежедневие, празници, бит. Някои от уникалните картини на художника пресъздават жътва, а в галерията прозвуча жътварска песен на живо, допринасяйки за пътуването във времето на един отминал живот, вдъхновил Майстора.

Проливният дъжд в град Кюстендил подсили приключенския дух на учебната екскурзия, а едрите дъждовни капки на спряха ентусиазма на децата, притаили дъх пред вратите на Исторически музей, зала с археологическа сбирка „Асклепий“. Дружно „Аааах“ изпълни коридора пред залата, когато прожекторите светнаха и разкриха археологическата сбирка от няколко епохи. Темата за съдовете тип „гърне“ са част от обучението по изобразително изкуство във всички художествени училища и в съвремието. Учениците се запознаха с историята на древна Пауталия, историческите периоди, откритията и скицираха артефактите със съдове, бронзови фигури, портрети, военни атрибути. Останаха минути и за креативните игри на музея-подреждане на арка от елементи в екип, използвайки само гравитацията и силата на тежестта-метод за осмисляне на архитектурните достижения и прийоми от късната античност и средновековието. По-малките ученици „построиха“ с елементи макет на крепостта Хисарлъка и останаха доволни от архитектурно-археологическата главоблъсканица под формата на 3D-пъзел. Художниците разпознаха изучаваните старинни техники за писане с мастило и орнаментика от средновековните книги, а нумизматичната сбирка с многобройни монети впечатли всички. Рисуването на добри примери от скулптурата на античността, в класическа и елинистична стилистика, подпомага вникването в естетиката и формообразуването, което е също част от всяка академична програма по рисуване в световен мащаб.

Своето ползотворно посещение и на тази сбирка ученици изразиха в оставените от тях впечатления, с голяма радост и задоволство, в книгата на музея. Приключението продължи и с етнографската сбирка-преход между селски и градски бит, където обектите също бяха запечатани в рисунки. Накити, носии, селски интериор и посуда, оръдия на труда и макети на храна, дори и домашни животни, градски интериор, типично облекло, украса на дома-всичко това любезните домакини обясниха и разказаха за характерните особености.

Вълнуващото приключение беше подбрано и аранжирано чрез идеите и професионалния опит на г-жа Елена Каменарова (ръководител на групите по изобразително изкуство), с изключителното съдействие на г-жа Малина Божкова (директор на ЦПЛР-Сандански) и Община Сандански.
Изказваме своята благодарност за добрата воля и сътрудничество на г-н Атанас Стоянов (кмет на Община Сандански) за подсигурения автобус с най-прекрасния и отзивчив професионален шофьор, когото ще запомним.
Благодарим за съдействието на г-н Валентин Господинов (директор на Художествена галерия Владимир Димитров-Майстора, скулптор и преподавател в Нац. Художествена Академия-София), както и на Исторически музей-гр. Кюстендил.
И не на последно място, благодарим за съдействието на всички родители на учениците, за предоставената като дарение вода за пътуването и подкрепа за историческата беседа в галерията. Надяваме се разказът за нашето историческо приключение, изпълнено с много труд (скициране на артефакти), много внимание в лекциите по история и демонстрираните любознателност и издръжливост, да Ви е харесало.

Каним Ви на откриването на нашия КОНФЕРАНС-годишна изложба на учебни рисунки на учениците от групите по изобразително изкуство към ЦПЛР-Сандански на 4-ти август, от 19:00ч., Паркова зона, градинката срещу плувните басейни, „фонтана с рибката“, с любезната подкрепа на Община Сандански и Школите по китара на Веселин Катеринкин и Росен Катеринкин, които поканихме, за допълнят творческата атмосфера. Както заръчват професорите в Нац. Худ. Академия: един художник и един музикант трябва винаги да имат какво да си кажат.
Донесете си доброто настроение, за да видите представянето на малките художници, техните творчески затруднения и решения на поставените задачи по класическа рисунка, битката с пространственото конструиране, композицията и теория на цветовете, остатъците от хилядите стружки от гума, протрити листове в усвояване на елипса, стотиците скици, от които ще подберем и покажем най-добрите, подсказващи за десетките часове труд.

Конферансът е една прекрасна художническа традиция, която се практикува в много школи, училища и академии в целия свят. Това не е изложба, а изложение на процеса на работа, етапите на обучение и възможност за диалог между художник, публика, преподаватели, приятели. Надяваме се да стане добра традиция и за ЦПЛР-Сандански, която да Ви заинтригува и разкрие методическите етапи на обучението по академична рисунка в детска възраст.
Заповядайте!

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене