Безплатни услуги на гише в банките вече не останаха

За година цените на финансовите услуги, които предлагат банките, са поскъпнали рекордно – от 10% до двойно увеличение.

Това показва сравнение със средните тарифи към юли 2022 г. Най-голям е ръстът при таксите за услуги в офис и на практика безплатна такава услуга вече няма.

По-скъпи вече са тегленето и внасянето на пари през банкомат, дори и устройството да е собственост на банката, издател на дебитната карта. До края на миналата година много банки предлагаха тази услуга безплатно.

За откриването на разплащателна сметка в офис на банката средно се плащат 2,55 лева, а ако е с издаване на дебитна карта – 1,52 лв. За обслужване на разплащателна сметка средният размер на таксата е 2,97 лв. на месец, а при издадена дебитна карта е 2,44 лв. За година тези две често предлагани услуги са поскъпнали двойно.

Таксата за теглене и внасяне на пари в офис се е вдигнала със сходен размер. Преди година при внасяне бе 2 лева, сега е 3-3,50 лева. При паричните преводи от 2 вече гони 3 лв.

При една от най-често използваните услуги – теглене от банкомат от устройство на банката издател, поскъпването е средно 0,20 лева, което прави увеличение от 20%. При ползване на банкомат на друга банка, която не е на клиента, таксата е между 0,80 лв. и 1,50 лв., а при кредитните карти е между 3 и 9 лева.

Откриването на разплащателна сметка с дебитна карта вече не пада под 1 лев, а има и такива трезори, които искат за нея 3 лева. За обслужване на разплащателна сметка без дебитна карта увеличението на месечната такса е средно с 1 лев, като няма цена под 1,80 лв., а при някои банки стига 2,50 лева. Има и рекордьори, които искат за такава услуга 4,50 лв.

През миналата година преводите в една и съща банка бяха безплатни за всички банки, но през тази увеличението за тях варира от 0,80 до 4 лв. в офис. Все още това е една от малкото услуги онлайн, които остават безплатни, но ако е между сметки на един и същ клиент. Между сметки на различни клиенти в една и съща банка таксата за един превод в офис е между 0,50 и 4 лева, а онлайн – от 0,50 до 0,70 лева.

Плащанията по сметки за комунални услуги също вече са по-скъпи. Само 8 от 25-те банки предлагат тази услуга безплатно. Повишението е от 0,25 до 1 лев.

За разглеждане на документи за кредит цената е от 10 до 70 лева, както и такса за подновяване – между 10 и 50 лева.

Единствената такса, която започна да отпада, вместо да се вдига, е удържането на 0,7% годишно за сумите над 200 000 на влог. Причината е, че започва повишение на лихвите и банките търсят привличането на ресурс.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене