Как да прогоним птиците от градината?

Защита на лозята от птици

В разгара на летния сезон един от най-големите проблеми, който стои пред градинарите, е прогонването на вредителите. Да изгоните птиците спасява градината от набезите им и предпазва лозята, овошките и други растения.

Вредните ефекти

Птиците в градината могат да бъдат възприети като полезни, защото предпазват от вредни насекоми, от една страна, но от друга – като вредители заради навика им да ядат семена и плодове. Специалистите от Otrovi.com обръщат внимание на вредите от присъствието им:

  1. Унищожават семена, плодове и пъпки на дървета – тук най-много се обръща внимание на тревопасните, които се хранят с листа, храсти, издънки на дървета, с което унищожават голяма част от добива.
  2. Нападат плодове като череши, грозде и овошки – като най-опасни за добива на плодове се смятат косовете и представителите на семейство гарванови – врана и сврака. Хранят се с плодовете по време на зреенето им.

Защита на лозята от птици

Защита на градината

Борбата с вредителите в градината понякога се оказва доста трудна задача. Осигуряването на защита от набезите на пернати се случва посредством плашила, уреди, с които се произвежда шум, газови пукала, а някои потребители покриват продукцията с мрежи. Последният вариант се препоръчва при защита на лозята. В следващите редове специалистите от otrovi.com обръщат внимание на съоръженията, които се използват:

  • Уреди с водна струя – иновативно решение, което предпазва от нежеланото присъствие на пернати в градината. Устройствата разполагат с датчик за движение, който улавя присъствието им. За защита от тях активира пръскачка и пръска в рамките на 10 метра. По този начин прогонва вредителите и предпазва продукцията;
  • Птицегони – това са уреди със звук и светлина, които излъчват мощни и реалистични звуци на хищни птици. Защитата се осигурява чрез сплашване на по-дребни представители на пернатите – гълъби, врабчета, свраки, скорци, косове, дроздове и др. Птицегонът притежава корпус от качествена UV устойчивост и ABS пластмаса, както и две опции за захранване, което осигурява удобство и максимална гъвкавост при ползване;
  • Ултразвукови устройства – те са нечуваеми за човешкото ухо и не дразнят слуха. Мигащата светлина плаши повечето дребни представители и по този начин осигурява защита от тях. Работата на устройството може да бъде посредством батерии или електрическо захранване. Чрез модифицирането на средата тя се превръща в неблагоприятна за кацане на пернати. Може да охранява площ до 85 квадратни метра, а благодарение на датчик вредителите се засичат до 12 метра и ъгъл до 70 градуса;
  • Електронни уреди – този вид устройства излъчват редуващи се био сигнали от хищни птици като ястреби, соколи и кукумявки. Усещането за хищник, което се оставя у по-дребните птици, осигурява тяхното прогонване. Предназначени са за площ от 5 декара. Освен сигнали на крилати хищници се чуват такива от ята, които предупреждават събратята си, или изстрели от ловна пушка. Редуването на сигнализацията през осем минути осигурява защита на земеделските култури и гарантира непокътната продукция. Сред предимствата е вграденият светлинен сензор, който активира уреда през деня и го изключва през нощта;
  • Механични оръдия – към този вид спадат шиповете, които не позволяват птицата да кацне върху повърхността, на която са монтирани. Подходящи са за защита от лястовици или гълъби. Характеризират се с дълъг период на ползване – между 10 и 12 години. В тази категория се класифицират и газовите модели, наричани още “пукало”. Подходящо е за всякакви земеделски терени – насаждения със зеленчуци, слънчогледови и царевични ниви и др. Работи с обикновени газови бутилки;
  • Плашила – представляват макети на по-големи и грабливи птичи представители. Водещо за тяхното действие е естествения страх у по-малките пернати.

За да се осигури предпазване на овошките, черешите или лозята и други продукции от вредни птици, могат да се използват и препарати. Ако се заложи на този вариант, е добре да се има предвид факта, че те изискват повече внимание, тоест, третирането с тях трябва да е интензивно особено ако се случат по-дъждовни дни.

Защитата на градината от вредители е главна задача на всеки производител. Специалистите съветват в борбата с птиците изборът на продукти за прогонването им да бъде направен съобразно индивидуалните нужди на всеки.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене