Срам и резил! Бежанци и “благодетелка” се хванаха за гушите в Благоевград!

Украинци, живеещи в Благоевград извадиха кирливите ризи на първата доброволка, тръгнала уж да им помага.

Семейство от град Лвов – град, в който няма никакви военни действия, са част от бежанците, разпространяващи обидни и клеветнически думи към благоевградчанката Савина Топурска.

„Мъжът и жената, които твърдят, че работят онлайн, живеят в безплатно социално жилище заедно с трите си деца. Разказват, че са ми обидени и се чувстват наказани от мен, тъй като не могли да бъдат самостоятелни. Аз съм говорила лошо за тях и достъпът им до помощи, които те взимали от София бил ограничен. Аз по принцип им симпатизирах, но от както те написаха обидни и грозни думи за мен и доброволческото ми дело аз не разговарям с тях“, публикува в една от групите във Фейсбук Савина.

Другата интригантка е бесарабска българка, която живее в Благоевград от няколко години. Тя я завършила начална педагогика в ЮЗУ преди известно време. В момента тя също живее в безплатно социално жилище заедно със семейството си.

„Първоначално исках да я подкрепя и й предложих да работи по проекта като учител по български език на деца от 5 до 11 години. Тя обаче каза, че няма нужда от учебници, защото щяла да следи „емоционалното състояние“ на децата. Но ние търсихме учител по български език, а не психолог или арт терапевт. А тя не е и такъв. Обвини ме, че се съмнявам в „професионалната й квалификация“. Нейният договор бе прекратен преждевременно. По-късно тя започна да преподава частни, платени уроци на някои от своите сънародници в социалните жилища. В това няма нищо лошо, стига да е легално“, обясни Топурска.

Третият съдник също е бесарабска българка имаща временна закрила в страната. Нея не я познавам и не знам какво точно иска от мен, но ме обвинява, че аз, като доброволец, не искам да помагам на бременна жена, която иначе не търси помощ. Странно. Трябва да знаете, че тази малка група хора имат огромното желание да създават провокации сред доброволците из цялата страна, фондациите, които помагат и самите украинци живеещи в Благоевград“, категорична е Савина Топуска.

„Били са в Координационния център в Община Благоевград, в който се оплакват и имат претенции към мен като човек и доброволец. От Координационния център ми позвъниха изненадани. А аз съм още повече изненадана – Защо тези хора ходят в общината да се оплакват от мен? Аз не работя в община Благоевград! Аз съм доброволец и имам право да помагам на когото, когато и както реша и мога. Скъпи украински бежанци в Благоевград, моля ви, не се поддавайте на манипулации. Аз на никого с нищо не преча, а където мога дори и помагам. Имам си достатъчно работа, за да се занимавам с някакви хора загубили връзка с реалността“, призова доброволката.

Тя конкретизира, че е крайно време украинците да осъзнаят, че Благоевград ги е посрещнал и им е предоставил много повече от колкото получават повечето благоевградчани в социалнослабо положение. Всичките те са млади и здрави. Ако не им стигат парите, да се хващат на работа, а не да се чудят от къде да взимат помощи,у заяви Савина.

Топурска с умиление съобщи и добра новина. „Роди се първото украинско бебе в Благоевград! Да честитим на родителите Анастасия и Андрей! Да им е живо и здраво! Да има безгрижно детство и да носи със себе си надежда и мир“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене