Онкоболницата с 5 млн. лв. дългове, тегли спешно кредит, за да плати на доставчици

Ръководството на СБАЛО „Свети Мина“ ЕООД-Благоевград иска да изтегли дългосрочен нисколихвен кредит, за да се разплати с доставчиците. Само така няма да се стигне до спиране на доставката на лекарства и медикаменти. Решение за това ще се вземе утре от Общинския съвет на редовно заседание.

„Към момента задълженията на лечебното заведение възлизат на около 5 млн. лв. Настоящото ръководство, след встъпването си в длъжност, е успяло да погаси около 200 хил. лв. от натрупаните задължения, но се нуждае от свеж финансов ресурс, за да не се стигне до спиране на доставките на жизеноважни лекарства за пациентите на болницата“, заяви днес на пресконференция председателят на ОбС Радослав Тасков.

Искането на онкоболницата е за кредит до 1.5 млн. лв., но Община Благоевград може да гарантира максимално за 1 386 000 лв. Очаква се предложението да се приеме, защото не може да се постави под риск дейността на това важно за целия регион лечебно заведение. А за в бъдеще може би трябва държавата да се намеси и да подпомага такива эолници, които са общински. За да не са те непрекъснато пред финансов колапс и да трупат дългове, които да се чудят как да покриват. А някои и да фалират…

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене