МРРБ разреши парите за подлез в кв. Грамада да бъдат пренасочени за електробуси

Министерството на регионалното развитие и благоустройството и управляващия орган са дали съгласие средствата, предвидени за изграждане на подлез в кв. Грамада да бъдат пренасочени за закупуване на електробуси, съобщи на пресконференция председателят на Общински съвет Благоевград Радослав Тасков. Той заяви, че е получил писмо от министъра на регионалното развитие и благоустройството в оставка Гроздан Караджов, от което става ясно, че предстои подписване на анекс и сключване на договор.

„Добрата новина е, че управляващия орган ще даде зелена светлина за промяната. Другата добра новина е, че парите, които бяха предвидени за подлеза, няма да бъдат загубени от Община Благоевград“, каза Радослав Тасков.

Той добави, че по време на извънредната сесия на местния парламент, на която общинските съветници имаха притеснения при гласуването е поел ангажимент да потърси позиция от МРРБ и такава вече е получил, така че няма място за притеснения.

Председателят на Общински съвет Благоевград коментира и важни детайли, свързани с утрешната редовна сесия на местния парламент, по време на която ще бъде гласувано предложение, относно проект за изменение на Приложение № 8 и Таблица на базисни наемни цени за Община Благоевград на Наредбата за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество на Община Благоевград.

Според предложението се предвиждат следните промени:

– 1-ра зона – ЦЕНТЪР – наемът на откритите площи да бъде намален от 7 на 5 лв. за кв. м.;

– 2-ра и 3-та зона – ШИРОК ЦЕНТЪР И КВАРТАЛИТЕ– наемът да бъде увеличен от 1.8 лв. на 2.80 лв. за кв. м.;

– 4-та зона – наемът да бъде увеличен от 1.20 лв. на 1.50 лв.

„Създава се и нов член в наредбата – нова такса за т.н табаци. Твърдо наема за открита площ да стане 15 лв. за кв. м. + такса за поставяне на хладилни витрини, която ще е 15 лв. без ДДС“, уточни Тасков.

Извън дневния ред са входирани две искания за изказвания на граждани. Първото от тях е във връзка с ремонта на баскетболната зала в Спортния интернат. „На Комисията по младежта и спорта присъстваха представители на различни спортни клубове, които изразиха опасения, че след ремонта, заявен от частна фирма, е обещано, че залата ще се ползва приоритетно само за баскетбол. Това ги притеснява, защото те няма да има къде да тренират. Разговаряно е с управителя на спортни имоти и според мен тези притеснения са неоснователни, защото ще се направи график“, добави председателят на местния парламент.

Другото изказване е на Натали Попова, която ще говори по две точки от дневния ред, едната от които е свързана с програмата за управление на отпадъците и околната среда, а друга е във връзка с предложение за промяна на статут на поземлен имот от публична общинска собственост в частна собственост. Тасков посочи, че става дума за терен, който се намира при Спортния интернат. На ресорна комисия искането е отхвърлено, тъй като не е станало ясно какво точно се иска във връзка с надграждане на вече съществуваща сграда.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене