Ударно разселване на полудиви патици в Благоевградско

Правилна и навременна се оказа изготвената стратегия на ловното сдружение в Благоевград за методично увеличаване броя на разселените пернати видове дивеч като алтернатива и предоставяне възможност за нов вид ловни емоции чрез лова на фазан, кеклик, яребица и водоплаващи.

Първите видове се осигуряват от местното дивичовъдно стопанство край Благоевград, а патиците – от стопанства в страната.

Преди месеци Националното ловно-рибарско сдружение предостави благотворително на община Благоевград партида зеленоглави полудиви патици, които да бъдат разселени в езерото на крайградския парк „Бачиново” за радост на многобройните посетители на зоната за отдих край града.

Като естествено продължение ловното сдружение в областния център тези дни предприе ударно разселване на полудиви патици. За два дни във влажните зони на Струма край Благоевград и Симитли, баластриерите, язовир „Стойковци” и езерото в парк „Бачиново” новите си местообитания намериха 2400 полудиви патици, като хиляда от тях са осигурени по линия на Националната програма за разселване на дивеч на НЛРС-СЛРБ.

45-дневните патета са в отлично състояние и са доставени от стопанството в Костенец. В това мащабно разселване активно се включиха и ловци от прилежащи на тези територии ловни дружинки, които ще имат грижата и отговорността ефективно да редуцират хищниците.

Ръководството на сдружението чрез годишните план-програми настоява председателите на дружинките да проявяват повече инициатива и където е възможно със собствени средства и спонсори непрекъснато да увеличават популацията на пернатите.

В много европейски страни този вид лов е на особена почит и се радва на голяма популярност.

Кузман Петров

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене