Храмове и параклиси в Симитлийско събраха стотици за празника на Божията Майка

Стотици миряни от Горно Ораново, Полето, Мечкул и Брежани запалиха свещица за здраве и седнаха на обща трапеза, за да почетат празника на Божията Майка. Храмове и параклиси, наречени на Богородица, събраха стотици навръх 15-ти август. Жители на град Симитли, с корени от някога многолюдното селище Горно Ораново, дават курбан на Голяма Богородица в селото, откъдето са прародителите им. Десетки се събраха край храма „Св. Архангел Михаил” в Горно Ораново.
Миряните запалиха свещица за здраве и хапнаха вкусен курбан. Общинският председател Владимир Христов, като потомък на селото, дойде на мястото, което с група млади хора бяха почистили преди дни и привели във вид, подобаващ за посрещане на гостите.Храмът „Св. Архангел Михаил” е един от най-старите в симитлийска община. От незапомнени времена и на Голяма Богородица дават курбан за здраве.
Днес безлюдното Горно Ораново е било голямо селище. В школата са се учели над 1 000 деца, а в центъра на селото, където е църквата е имало 27 кръчми, разказват старите хора по разкази на техните родители. Днес в Горно Ораново са само къщите, а потомците на родове от Горно Ораново са се заселили долу в града, където кварталът носи името на селището. В село Полето е прието всеки да направи своята гозба, да занесе в параклиса за освещаване и да отнесе курбана в къщата си. Всички семейства се събраха на параклиса, наречен на Божията Майка, който е на поляните точно на входа на селото. Граден е преди години, когато преместили каменните плочи от оброчището на Св. Дух. На мястото, където днес е параклисът „Успение на Пресвета Богородица”, в началото на миналия век местни от Полето преместили трите каменни плочи от оброчището на Св. Дух в дъбовата гора край селото, за да им е по-удобно. Тогава обаче големи злини застигнали селото. Заради това върнали каменните плочи на мястото им, където има данни, че са били още от тракийски времена. А на поляните на входа на Полето съградили параклиса „Успение на Пресвета Богородица”.

Всяка година на 15-ти август миряни се събират край параклиса и дават курбан за здраве. В планинското село Брежани Голяма Богородица е голям празник. Там, в Горната махала, има параклис, граден с дарения от местните жители през 1995 година. Мястото е свещено, по думи на най-старите в селото, които предават завещаните разкази от своите баби. Стар камък във форма на кръст е белегът от столетия, че някога на това място е имало църква. Вече 21 години параклисът събира миряни на Голяма Богородица. Курбанът по традиция се дава от братя Стоименови, които са собственици на фуражен комплекс „Симит” в Симитли.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене