Вечерни новини! Над 620 000 лева за водопровод и обезопасяване на река

Бившият кмет на благоевградското село Дъбрава Росен Георгиев влиза в ново амплоа на управител на винарска изба. Той е поканен да се включи в управлението на проекта за предприятие за преработка на грозде чрез ферментация и дестилация на „Хидроенергийна компания“ АД на Иван и Кирил Чапови в местността Телкиев андък в землището на с. Дъбрава. Реализация на идеята е в ход от около месец, след като преди година Чапови стартираха промяна на предназначението на фамилната конна база с искане на разрешение от Общинския експертен съвет по устройство на територията за изработване на Подробен устройствен план – план за застрояване.

Росен Георгиев два мандата управлява с. Дъбрава, първия път като наместник, а втория път спечели изборите за кмет на селото. През 2019 г. се включи в изборите за общински кмет, като се отказа от битката за управленското кресло в Дъбрава, а издигнатият от неговата листа Методи Стоянов спечели там изборите. Като селски кмет Георгиев създаде и разви „The Brava Balkan Fest”, чието осмо издание се очаква тази година, след като миналата заради Ковид ограниченията на Министерство на здравеопазването фестивалът бе отменен 5 дни преди обявената дата при сключени договори и направена пълна организация. Пак по време на двата си управленски мандата в Дъбрава Р. Георгиев учреди Асоциация за европейско развитие на българското село и опита да мотивира повечето си колеги да са по-активни в търсене на възможности за развитие на местния туризъм и културата. Активната му работа по популяризиране на Дъбрава и района и създадените връзки и контакти в цялата страна и чужбина са посочени като основен мотив за отправеното към него от Чапови предложение. Междувременно Георгиев записа магистратура „Културно наследство и културен туризъм“ към Факултета по изкуствата в ЮЗУ и не е спирал да кандидатства и изпълнява проекти чрез асоциацията.

„Плановете за винарската изба са големи, производственият процес ще е под контрола на утвърдени технолози, но е рано за конкретика. Конкуренцията в тази сфера е сериозна, още повече че целта на собствениците е най-висок клас продукция със съпътсващи множество събития“, коментира лаконично новите си служебни ангажименти Росен Георгиев, като отбеляза, че вече текат ремонтите на сградата на бившата конна база.

Припомняме, че миналата седмица на търг за отдаване под наем на общински земеделски земи „ХЕК“ АД спечели близо 18 дка в местността Валого в съседство на бъдещата винарна в Дъбравас намерение да развиват биоземеделие.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене