Среща във връзка с проект за корекция на р. Глазне се проведе в Областна администрация – Благоевград

Днес, в Конферентната зала на Областна администрация – Благоевград, областният управител Валери Сарандев събра представители от Община Банско, Областна администрация, РИОСВ – Благоевград, БД „ЗБР“, РДНСК -Благоевград, СГКК- Благоевград, ВИК – Благоевград, които съвместно потърсиха решение на проблема, свързан с корекцията на р. Глазне в Банско в участъка на реката, който продължава до смесието на реките Бъндеришка и Дамянишка.

За поредна година град Банско очаква с тревога настъпването на пролетния сезон и съпътстващите го интензивно снеготопене и приток на повърхностни води от Пирин планина. В тази връзка Общината е предприела действия относно превенцията на града от бъдещи водни стихии, като е разработила проект за корекция на р. Глазне, чието изпълнение е предвидено да се изпълни на два етапа, съгласно издадено решение за строеж. Строителството на първи етап е изпълнено, но вторият участък на реката, който продължава до смесието на реките Бъндеришка и Дамянишка, се характеризира с някои специфики, които създават разнородни мнения при одобряването на проекта от съгласувателните институции.

Предвид изключително важното значение на проекта за корекция на реката и придружаващите го трудности в процеса на съгласуване и одобряване, както и с цел осигуряване на превенция на град Банско от наводнения, областният управител Валери Сарандев свика спешна работна среща. На нея компетентните институции изложиха своите становища и предложиха помощта си за осъществяване на проекта, но при спазване на всички законови разпоредби.
Предстои и нова среща, на която да се набележат конкретни действия за разрешаване на трудностите.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене