ТЕРМОМЕТЪРЪТ УДАРИ 39 ГРАДУСА НА СЯНКА! Стотици туристи прекараха най-горещия ден на плажа в Сандански

39 градуса бяха измерени в неделя в Сандански. Това бе най-горещият ден в курортния град от началото на тази година. Температурата е измерена в станцията към Националния институт по метеорология и хидрология в Сандански, съобщи дежурният метеоролог. На слънце температурата беше 50 градуса. Отчетената максимална температура в Сандански не е рекордна, показват архивните документи в станцията. Рекордните 42.7 градуса в Сандански на сянка са измерени през 2009 година.

В дните с най-висока температура през Спешна помощ са преминали 14 пациенти. Дежурният невролог д-р Павлин Павлов на няколко пъти бе извикван по спешност в болницата. Трима са настанени в неврологичното отделение, другите са освободени за домашно лечение. Има пациенти с инфаркт и стомашно-чревни разстройства.

Емилия Богданова с внуците трети ден е на градския басейн

Добрата новина е, че през вчерашния ден в АГ отделението на санданската болница изплака едно бебе.

Десетки се разхлаждаха на басейна в Сандански 

Очакванията на метеоролозите са температурите да се понижат с един-два градуса. Топло, с високи температури ще бъде до края на месец юли. За това как местните жители и туристите се справят с горещините в Сандански репортер на вестника разговаря с плажуващи на градския басейн и отдъхващите на прохлада в парковата зона.

Група приятели от с. Микрево също избраха плажа в Сандански 

Емилия Богданова от София беше в компанията на двете си внучки на плажа в парка на Сандански. Първото й идване в Сандански е било заради астма на сина й.

„Настанихме се в квартира. От 20 години идвам в Сандански. Синът ми имаше проблеми и оттогава всяка година. Излекува се и сега идвам с внучките. Избирахме месеците май и септември. Сега се случи да сме през юли, защото внучките сега са свободни. Но пак е по-добре от бетона и асфалта в София. Тук е по-добре. В парка е съвсем различно. Диша се, дори и при 40 градуса се диша по-добре. В събота и неделя има повече хора на басейна и затова пропуснахме. Заложихме на разходката. Тук има забавления за децата, храната е добра, има разнообразие. Те плуват и се радват на минералната вода”, заяви Богданова.

Съседката й по шезлонг Надя Неделкова, също от София, разказа: „Преди 30 години за първи път дойдох в Сандански. Бяхме на санаториума със сина ми заради астматично заболяване. След толкова години отново намирам града тих, спокоен и променен. Много ми хареса, чакам дъщеря ми да се върне от Лондон през месец август и отново да се върнем тук. Искам да види красотата на града. Няма по-красиво място от това в Сандански. Паркът е уникален, минералната вода също. Хората са усмихнати. Има много красиви места в родината ни. Аз от 8 години съм в Англия, работих като готвач. Претърпях много тежка онкологична операция, в момента съм пенсионер по болест. В Англия българинът свиква да оцелява. От три дни съм тук, а това бяха и най-горещите дни в Сандански. Не усещам високата температура. Много ми е хубаво тук, на басейна. В Лондон вечно вали /смее се/, кралицата вечно плаче. Хубаво ми е в България. Бях преди това в Бургас. И там е добре, но тук, в Сандански, е още по-добре, няма база за сравнение с морето. Дъщеря ми много се ядосва в Лондон, когато питат каква националност сме, а като кажем българи, заявяват: „А, там е мафия”. И им отговаря: „Като сме мафия, какво правите по нашето Черноморие!”. Тя много им се ядосва и им отговаря: „Пакистанци, мръсни”… Дъщеря ми учи право, адвокатска криминалистика.

Някой насядаха в самото речно корито на Санданска Бистрица

Изкарваме си честно парите и тук идваме да ги харчим. За мен в Сандански е доста по-скъпо, отколкото в София. Не само в заведенията, а и в магазините. Тук един чай сутринта купих за 2.60 лв. Много ми стана странно. Една малка пица е 6.00 лв., а в София 3.00 лв. За мен е скъпичко. Бяхме в Бургас, там цените са по-ниски от Сандански. Две жени в ресторанта се наяждахме за 21.00 лв., а тук за 26 лева не се наядохме. Таратор с пържола и бира – сметката ми беше 23 лева.

Имам три деца, три внучета, най-малката дъщеря е на 20 години, синът е на 37, а голямата дъщеря – на 40 години. Със средства на малката ми дъщеря съм тук, в Сандански. Вдовица съм. Не съм пожизнено пенсионирана и на всеки две години съм на ТЕЛК”, завърши разказа си Надя Неделкова.

Двете столичанки се запознаха и установиха, че живеят в един квартал.

„И в София си имаме много басейни, но нямаме минерална вода, както вие тук, в Сандански. Тук съм за три дни и утре си заминавам”, каза Надя.

Спасителят на басейна Васил сподели, че посетители в басейна са не само санданчани, но и жители на Петрич, Струмяни и Кресна. „Идват много деца от града и района. Цената за един ден е 3 лева за дете и 5 лева за възрастен. Поносима е, а малкият басейн е пълен само с минерална вода, и то течаща вода. В делнични дни е по-слабо, но в почивните басейните са пълни с деца и възрастни”, заяви Васил.

Група от село Микрево бе избрала през вчерашния ден да е на прохлада в басейна на Сандански. „Пристигнахме сутринта след 10.00 ч. и ще останем до 18.00 в басейна”, сподели Методи Стоянов.

Десетки санданчани пък с бутилки в ръце седяха на пейките край реката, за да са на прохлада в горещия ден. А в почивните дни някои се разхлаждаха във вилната зона край водопада на Попина лъка.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене