Ще бъде ли завършен ремонтът на пътя до Златолист

Има вероятност, ремонтът на пътя Катунци – Златолист, да не бъде завършен. Затова сигнализираха граждани, които очакват проблемът с достъпа до едно от най-посещаванети села в община Сандански, да бъде най-накрая решен.

Припомняме, че в село Златолист се намира храмът „Свети Георги“, където е живяла лечителката Преподобна Стойна. Достъпът до там обаче, доскоро беше много труден, заради лошото състояние на пътя. От септември, миналата година, започнаха ремонтите дейности на около 6,8 километровата отсечка, които са пред застой.

До момента, само на около 400 метра в началото на пътя при село Катунци, има поставен асфалт, останалата част от отсечката е настлана с пласт чакъл и е все още незавършена. Основната причина е липсата на средства за цялостно асфалтиране. Това сподели по време на репортерската ни проверка, техническият ръководител на обекта, Сотир Костадинов.

„В момента само чакълираме. Нещата са в застой, защото трябва преоценка на финансовата рамка на проекта. Затова трябва да попитате Община Сандански въпреки че, парите се отпускат от държавата, но те трябва да поискат още средства за асфалтиране на пътя, защото тези са недостатъчни. Иначе, ние трасето сме го прокарали, първия пласт чакъл сме го поставили, остава да се направят канавките на около 3 киломентра път и спираме, чакаме решение. Ако се осигурят пари за асфалтиране, пътят може да е готов до края на лятото. Предполагам за месец, месец и нещо, да го приключим“ – уточни още Сотир Костадинов.

Малко над 4 милиона лева са заложените средства в договора за ремонтиране на пътя Катунци – Златолист. Но, заради инфлацията през последната година и поскъпването на всички основни материали, тези пари се оказват недостатъчни.

Според кмета на Община Сандански Атанас Стоянов, този път е от съществено значение за развитието на туризма в района. Това е една от основните причини да се търсят възможности за реновиране на пътната отсечка.

„Проблемът, както на този, така и на други подобни проекти, са инфлационните процеси, поскъпването на строително – монтажните материали, най-вече на асфалтовата и бетонната настилка. Това създава изключително сериозни затруднения на фирмата – изпълнител, на Общината и на всички подобни обекти, но търсим възможности за актуализация на цената на договора, за да може, този така важен за всички ни пътен участък, да стане реалност. В същото време, очакваме промяна на Закона за обществените поръчки, за да може всичко да бъде, освен целесъобразно и законосъобразно“ – коментира за Радио Благоевград кметът на Община Сандански Атанас Стоянов.

Според бившия кмет на Катунци Героги Коцев, завършването на ремонта на пътя е много важно за района, който е със затихващи функции.

„Това място, дадено ни от Бога, е една надежда за района, както за развитието на някакъв вид търговия или за туризъм. Не се надяваме да станем кой знае каква туристическа дестинация, но поне това, което имаме, да можем да го използваме. А до едно място, за да стигнеш, най-важното е пътят. Дано се намерят начини да се завърши този ремонт, защото нещо, което е направено и накрая не се запечата с асфалт, това означава, че парите да дадени на вятъра. И, ако сега са нужни едно количество пари, то след време ще бъдат необходими много повече, затова се радвам, че обръщате внимание на този важен за нас проблем“ – сподели Георги Коцев.

„Дали парите не стигат или организацията е слаба, не знаем, но така се замрази всичко. Казаха, че пари има осигурени, но защо ремонтът спря, не можем да си обясним“ – коментираха жители на Катунци, които също се надяват, скоро пътят до село Златолист, да бъде окончателно завършен.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене