60 години „Пирин пее“

На 30 и 31 юли в местността Предел ще бъдет отбелязани 60 години от първото издание на събора за народно творчество „Пирин пее“ 2022 година. За 16-ти път съборът ще събере над 1500 участници от всички общини на територията на област Благоевград. В рамките на два дни ще бъдат показани опазени през вековете образци от българския фолклор и етнографската традиция. Събитието ще бъде открито на 30 юли от 10 часа, каза на пресконференция областният управител Валери Сарандев.

Съборът „Пирин пее“ тази година ще се проведе под патронажа на президента Румен Радев, който ще бъде сред официалните гости през втория ден на програмата, която отново започва от 10 часа. Сред партньорите на организаторите е и Радио Благоевград. Валери Сарандев даде висока оценка на всички участници в организацията на събора.

Община Разлог е предвидила безплатен транспорт за желаещите да посетят събора, каза изпълняващият длъжността кмет Венцеслав Гърменов.

Традиционно в рамките на събора се организират и честванията, посветени на 119 години от Илинденско-Преображенското и 144 години от Кресненско-Разложкото въстание. Заключителният Гала концерт, в присъствието на президента Румен Радев, ще започне в 12.30 часа на главната сцена.

В организацията на събора и неговото провеждане се включва и Охранителна полиция, каза нейният началник Страхил Анталавичев.

Създадена е необходимата организация на движение, като е предвиден обходен маршрут, увериха от Пътна полиция. Пожарната извършва проверка на обектите в района, която ще приключи в петък/29 юли/. Ще бъдат осигурени два екипа огнеборци.

Съборът за народно творчество „Пирин пее“ е най-популярната и най-масовата културна проява в Пиринския регион, намерила убедително своето присъствие в културния живот на България. За първи път съборът се провежда преди 60 години, през далечната 1962 г. Организатори на събитието са Областна администрация Благоевград, общините от областта, с домакинството на Община Разлог.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене