Дарители помагат с пари на Кресна да има музей

Жители и приятели на Кресна започнаха да помагат финансово за каузата на Общината в града да бъде открит музей за славната история на региона. Само за няколо дни шестима души са внесли по сметката суми между 100 и 500 лева. Общо са събрани 1900 лева. Кампанията продължава. Преди 10 дни кметът Николай Георгиев инициира създаването на музей, в който да се покаже славното минало на региона. Градоначалникът потърси съпричастността на местните хора, тъй като досега държавата не е помогнала с нищо за осъществяването на тази идея. А е крайно време да има такъв културен институт, който да пази за поколенията историческата истина за величието на предците и за да пребъде в него българският дух на Пирина. Защото не са много българските градове, които притежават славната история на Кресна. Бъдещият музей ще е в сградата на Народно читалище „Култура 1932” в града.

Тази година Общината ще инвестира средства за ремонт на сградата, подмяна на дограмата и възстановяване на покривната конструкция, която е компрометирана и тече. Ще се създаде и мултимедийно съдържание към двете експозиции с текстове на български, руски и английски език.

Парите обаче няма да стигнат за крайно необходимите вътрешни преустройства и ремонтни дейности. Целта е във фоайетата на първия етаж, на стълбите към втория и на втория етаж да се пресъздаде атмосфера и интериор, които да способстват за максимално доброто възприятие на експозициите. Ако се наберат достатъчно средства, ще може да завършат ремонтите до края на лятото и музеят да заработи още тази есен.

„Добрата кауза винаги намира съмишленици. Благодарим на всички, които стават и ще станат съмишленици на нашата благородна кауза”, заяви градоначалникът.

Ето и сметката на Народно читалище „Култура 1932“ – град Кресна, по която може да се правят дарения:  

НАРОДНО ЧИТАЛИЩЕ КУЛТУРА 1932

IBAN BG61BPBI79221044310601

BIC BPBIBGSF

Основание: За ремонт на читалището.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене