Вечерни новини! Ковид разболя България! Здравка Чимева : Нямаме нужда от нова истерия

Цялата дивотия с тестване, затваряне, червени, зелени зони, е безсмислена, казва доц. Атанас Мангъров пред “Труд”

Старите мерки са 30 пъти по-малко ефективни

Истерията COVID се развива с пълна сила в България отново, но за нея на практика няма мотиви, а става въпрос за целенасочена кампания. Това виждат в настоящата ситуация с коронавируса у нас лекари, ресторантьори и хотелиери, които “Труд” потърся за коментар. Те призоваха за по-умерено говорене по темата.

“Има COVID истерия и тя е съзнателна и целенасочена, защото подвариантите на Омикрон ВА.4 и ВА.5 са съвсем различни от китайския вариант, от Делта и всички тези, с които се срещахме през изтеклите 2 години”, смята инфекционистът доц. Атанас Мангъров.

Казва, че клиничното протичане на това, което сега има като COVID в България, по нищо не се отличава от това на вирусните инфекции, с които всеки един от нас се среща поне 1-2 пъти годишно.

“Има много заразени, защото тези подварианти са нови. Това на практика даже бих казал, че е нов вирус, който няма нищо общо със старите. Хората, които са преболедували старите варианти на COVID или са ваксинирани, се разболяват от новия, защото техният имунен отговор не съответства на този вирус. Все едно всички са карали свински грип и да са ваксинирани за него, и сега да има някой от другите щамове на грипния вирус A H3N2. Затова тeзи нови варианти на COVID ще минат през цялото население, ще го изкарат всички. И изкаралите стария вариант, ще го изкарат, защото антителата, които имат не действат на този вариант. Ваксинираните също ще го изкарат по тази причина”, каза доц. Мангъров.

Според наблюденията на лекарите за щастие ВА.5 и доказаният вече у нас ВА.4, протичат като банална вирусна инфекция. “Абсолютно безсмислено е това тичане, тестване, съобщаване всяка сутрин, просто защото това са хора, които са заразени, имат високи температура, болки в гърлото, в мускулите, но много малка част от тях имат нужда да влизат в болница. Този вирус не засяга белия дроб, но ако това стане, се случва много рядко при хора, които са възрастни, имат други заболявания. Цялата тази дивотия с тестване, затваряне, червени, зелени зони, това е безсмислено”, посочи още инфекционистът.
По думите му това, че вариант ВА.5 бил 30 пъти по-заразен от другите, ако се преведе на прост език, означава, че ефективността на мерките, които са същите от преди 1-2 години, е 30 пъти по-малка.

И още – ваксините са направени да образуват антитела срещу спайк протеина на най-стария китайски вариант, а това, което има в другите варианти – Делта, Омикрон и пр., са други спайк протеини и антителата от ваксините не действат. “Затова всички, които бяха ваксинирани, карат тези варианти. Виждате, че страна като Португалия, където са ваксинирани на 97-98%, беше първата, в която се развихри подвариантът на Омикрон, заключи доц. Мангъров.

Павлин Косев, председател на Варненската асоциация на ресторантьорите и хотелиерите:
Негативната реклама е пагубна

Негативната реклама, която си правим покрай новата COVID вълна, е пагубна за ваканционните хотели по Черноморието, защото вече влияе върху потенциалните и реалните клиенти. Тя е и ненужна. Бизнесът инвестира много средства за опазване на здравето на туристите и персонала. Работим по същия начин като миналото лято, въпреки отпадането на ограниченията, тъй като освен COVID-19 има и много други вируси. В Гърция и Испания също има много заразени, но няма такава истерия. Комуникацията на властите с обществото и туристите е спокойна, за да има добър сезон. Това трябва да направим и ние.

Петър Стефанов, областен председател на БХРА във Велико Търново:
Браншът отново е оставен на произвола 

С разрастващата се COVID истерия хотелиерският и ресторантьорски бранш за пореден път е силно притеснен. Мерките няма да се отразят пагубно през летния сезон, но през есента, ако бъдат въведени сертификатите и други крути ограничения, заведенията и туристическите обекти, ще останат празни. Бяхме постигнали някои данъчни облекчения, които ни дадоха глътка въздух, но наскоро отпаднаха и ДДС-то отново е 20%. Освен това минималният осигурителен праг за нашата сфера остава най-висок и е 800 лева. Така на практика за разлика от всички страни в Европа, хотелиерите и ресторантьорите в България не ползваме никакви облекчения в кризата, което е крайно несправедливо. Отново сме оставени на произвола на съдбата.

Здравка Чимева, туроператор:
Нямаме нужда от нова истерия

Всяка седмица от нашата фирма пътуват по 4-5 автобуса на Бяло море, пълни с туристи по схемата “За ден на море”. От два месеца работим на този режим и никой не се е оплакал, че е заразен с COVID. Няма такова чудо – туристите внасят зараза от Гърция и сега става страшно у нас, каквито неща се внушават от разни коментатори по темата. Нямаме нужда от подобна истерия, хората искат спокойно да почиват. Туристите коментират, че това се прави нарочно, за да се спрат нашенци да ходят в Гърция на море. В Гърция никъде не носят маски, нашите туристи в автобуса носят, ако решат.

Станислав Стоянов, зам.-председател на Съюза на хотелиерите на Златни пясъци:
Хората се притесняват от неяснотата

COVID вълната все още не е довела до сериозни анулации, но при планиране на ваканция хората се притесняват от неяснотата кога и какви мерки може да бъдат предприети. Този страх вероятно идва от опита в началото на пандемията. В момента няма проблем за пътуванията, обаче липсват чартъри, а високите цени на горивата спират автотуристите. Сезонът е слаб, заетостта е 50-60%, очаквахме доста повече. Надяваме се, ако се налагат ограничителни мерки, те да бъдат разписани отрано, а не в последния момент.

Хотелиерът Елена Иванова:
Трябва да се говори по-умерено

За новата пандемия трябва да се говори по-умерено. Не сме против носенето на маски и всякакви предпазни средства, но постоянно да се бълват такива новини, просто не е коректно. В Гърция например, никой нищо не говори по темата. Няма нито една новина за пандемията, а знаем, че там има много случаи. Защото всичко, което се говори, ще се отрази негативно на сезона и на туризма въобще.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене