С безплатен брънч или бутилка вино хотели в Благоевград се опитват да „компенсират” високите цени на новогодишните пакети и Ковид ограниченията

Задължителна дезинфекция на 10-те най-често докосвани зони като дръжки на врати, гардероби, телефон, дистанционно управление, легла… обработване с дезинфектант преди настаняване, зареждане на мокри кърпички, еднократни маски за гостите и шлемове и ръкавици за целия персонал, поне 1,5 м между масите в ресторанта и обслужване на блок масата от готвач, максимум 20 души в басейна, до 4-ма спортуващи във фитнес центъра и не повече от 10 гости пред камината – тези строги правила е предвидил един от хотелите в Благоевград за новогодишната нощ, видимо очаквайки извънредното противоепидемично положение в страната да бъде удължено и след 31 октомври. Като бонус за неудобствата, които ще изпитат клиентите му, хотелът предлага бутилка вино за „добре дошли“ на хората, които ще си резервират стаи на празника, и новогодишен брънч на 1 януари.

Друг голям хотел в Благоевград е маркирал коронакризата само със свенливото уточнение, че ако се наложи заради пандемията, някои от съоръженията може да не работят.

Повечето от собствениците на хотели в града, които вече обявиха новогодишните си тарифи, не са споменали и дума за ограничителни мерки, сякаш животът се е върнал в старото си русло – с препълнени ресторанти и дансинги, прегърнати познати и непознати в полунощ и никакъв намек за съществуването на коварния вирус.

Никъде не е уточнено и че в хотелите ще бъдат допускани само ваксинирани или прекарали коронавируса. Резервациите се правят по телефона и на имейли, авансовото плащане от 50% е по банков път и засега действително всичко е постарому, сякаш пандемията не съществува.

Различни са само цените на „Пакет Нова година“ и те са в унисон с цените на всички останали стоки в страната – нагоре. Най-често предлаганият пакет в Благоевград е от 3 нощувки – от 30.12. до 02.01., а цената със закуска на човек варира от 129 лв. до 200 лв. Към тази цена обаче резервиралият стая задължително трябва да си доплати 40 лв. за вечеря на 30 декември и още 159 лв. за новогодишното пиршество, като за децата от 6 до 12 г. вечерите са пак задължителни, но с 50% по-евтини.

Друг хотел в Благоевград е предложил популярния пакет за дните от 30.12.2021 г. до 03.01.2022 г. на цени от 490 лв. /1 нощувка за двама в двойна стая със закуска и празнична вечеря/ до 900 лв. /1 нощувка за четирима в апартамент със закуска и празнична вечеря/. Тук 3 нощувки за 4-членно семейство се предлагат срещу 1500 лв. Към празничната вечеря хотелът предлага музикална програма и томбола.

За да си гарантират, че резервациите няма да отпаднат в последния момент, тази година благоевградските хотели са изтеглили доста напред датата, до която резервирал вече легло може да се откаже – ако го направи след 10.12.2021 г., се удържа неустойка в размер на 100% от заявения пакет.

Хотелът до Рилския манастир, собственост на Димитрина Калъмбова, традиционно още отсега е обявил свободни легла чак за следващата година, след 4 януари. От хотела обясниха, че не правят резервации за Нова година, без да уточнят дали леглата вече са свършили, или не предлагат новогодишни пакети. 1 нощувка за 1 човек там се продава срещу 96,97 лв.

Около 90 лв. е средната цена на новогодишния куверт в по-малките хотели в Благоевград, където не е задължително и да преспиш. Предлага се стандартно 4-степенно меню със 100 мл алкохол в него.

С офертите си са готови и хотелите в другите градове в областта. В Сандански в 5-звезден хотел за 3 нощувки със закуска в малък апартамент плюс празнична вечеря всеки гост ще трябва да плати 1127,30 лв., тоест за 4-членно семейство ще му излезе 4500 лв.

Същото е и в Добринище – 3 нощувки със закуски и празнична вечеря на човек в двойна стая е калкулирано на 528 лв., или 2112 лв. за 4-членно семейство.

Ваканционно село край Гоце Делчев пък предлага 3-те нощувки в самостоятелна къщичка по 1800 лв. на човек, като към тях се предлагат само закуски. Извън тази цена, ползването на камината се доплаща 25 лв. при всяко запалване на предварително заредените дърва, а за домашен любимец още 25 лв.

И хотелиерите в Мелник раздуха сериозно цените за новогодишния купон. 3 нощувки на човек със закуски, празнична вечеря и новогодишен брънч в двойна стая ще му струват 420 лв. Допълнителното легло за дете е 140 лв., а за възрастен – още 170 лв. Мелничани са по-хард от благоевградските си колеги – в повечето хотели изобщо изключват възможността да се анулира направена вече резервация, тоест парите се губят на 100%.

Туроператорите се оказаха доста по-гъвкави от хотелиерите в условията на пандемията и след като от 1,5 г. ту работят, ту не, вече започват да приготвят оферти за чужбина, които са по-евтини от всички изброени досега новогодишни пакети в Пиринско.

Една от агенциите преди дни извади на пазара „Нова година в Турция”. Транспорт, застраховка, туристическа такса, 3 нощувки в 5-звезден хотел, 3 закуски, 3 вечери, новогодишна галавечер с богата програма, вечеря по меню и неограничено количество алкохолни месни и безалкохолни напитки и дори посещенията на някои музеи – всичко това струва 455 лв.

Друга агенция пък предложи 7 дни в Будапеща и Австрия с 5 нощувки, 3 от които във Виена, 5 закуски, посещение на Виенския коледен базар, разходка с панорамно корабче и дори парче от прословутата торта “Захер” с чаша виенски меланж срещу 489 лв.

Пътуването в чужбина обаче трябва да бъде съобразено с Ковид мерките и задължителните за това сертификати и PSR тестове./Struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене