Фестивал на автентичния фолклор на местността „Извора“ край с. Петрово

След двугодишното прекъсване, в събота, 16 юли, община Сандански възстанови традиционният фолклорен фестивал „Песни от извора“ който се провежда на живописната местност „Извора“. край с. Петрово. Участие в културното събитие взеха изпълнители от общините Сандански, Петрич и Благоевград като възрастовата разлика на участниците бе между девет и осемдесет години. Фестивалът започна с поздрав към жителите на селото с песента „Песен за Петрово“, който бе отправен от фолклорна група „Голешовски фантове“ а след което, кметът на общината Атанас Стоянов откри фестивала.

Над двадесет фолклорни самодейни формации и индивидуални изпълнители пяха под вековните чинари автентични български народни песни. На всички ръководители на състави и индивидуални изпълнители, общинският кмет, Атанас Стоянов и кметът на селото, Иван Атанасов връчиха специални грамоти и възпоменателни купи.

Фолклорният фестивал „Песни от извора“ край село Петрово е едно от най-големите събития в годишният културен календар на община Сандански. След двугодишното прекъсване наложено от пандемията, жителите на селото, начело с кмета Иван Атанасов, ентусиазирани, с доброволен труд се включиха в организирането и облагородяването на терена за фестивала. По традиция, фестивалът край Петрово се превръща в землческа среща и истинско народно веселие. През целият ден тук цвърчат скари, щедро се лее домашно вино. След фестивалната част, високото настроение на празникът се поддържаше от обичаната народна певица Теодора Еротеева. Кръшните хора се виеха до късния следобед.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене