Миналата година младежът, който в момента е студент по право в Благоевград, бе оправдан от Софийския градски съд.

Вечерни новини! Благоевградският студент Йоан Матев се яви в съда, назначиха допълнителна експертиза на косъм от убития Георги Игнатов

Предишното заседание на втората инстанция бе провалено, след като призовкарите не успяха да намерят Матев на адреса му. Самият подсъдим, който е с мярка за неотклонение „подписка“, пък обясни, че никой не го бил търсил. 

Днес съдът възложи допълнителна митохондриална експертиза на косъм, намерен на ножа, с който до момента се твърди, че е извършено убийството на 15-годишния Георги. Биологична експертиза показа, че има сходства с други косми, иззети от трупа му след убийството, но назначената от съда митохондриална експертиза би могла да осветли допълнително въпроса чрез сравняване на материал от неговата майка.

САС ще заседава отново по случая на 27 септември, когато се очаква, че назначената експертиза да бъде готова. Магистратите дадоха и резервна дата за 25 октомври 2022 г. като разясниха на подсъдимия Матев какво означава спазване на мярка за неотклонение „подписка“, каквато му е наложена след оправдателната присъда от първоинстанционния Софийски градски съд.

Йоан Матев е подсъдим за смъртта на Георги Игнатов, който беше открит мъртъв на пейка в Борисовата градина на 2 юни 2015 г. Момчето беше намушкано с нож. На записи от камери се виждаше, че младеж бързо напуска мястото на инцидента. Две години по-късно МВР стигна до 17-годишния по онова време ученик Йоан Матев.

Миналата година младежът, който в момента е студент по право в Благоевград, бе оправдан от Софийския градски съд. Магистратите посочват в мотивите си, че „липсват доказателства, установяващи връзка на подсъдимия с фактическото извършване на убийството“. По точно – няма следи от Йоан Матев по оръжието или тялото на жертвата, а присъствието му на местопрестъплението не значи, че е извършителят.

Присъдата беше подписана с особено мнение от председателя на съдебния състав и един от членовете. му.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене