Оператори от 112 се оправдават за гафа, завършил със смърт в Благоевград с хаос в обозначаването на улиците на областния център

улица братя миладиново благоевград

Сериозна грешка на оператор от спешния телефон 112 завърши със смърт на 65-годишен благоевградчанин от квартал „Струмско“ завчера. Екипите на Спешен център се лутаха между три адреса Яне Сандански 2, Струмско център 2 и Броди 2. За операторката на 112 изстреляла екипите явно тези адреси са на едно и също място. Когато близките поискали сметка спешните се оправдали с хаос по улиците на Благоевград и липса на достатъчно яснота, кое къде се намира. Посочен е пример, че в района на болницата има поставени две табели една до друга и не се знае, коя улица коя е. Камъните бяха хвърлени отново в общината, която не е подредила добре указателните знаци, така, че таксите и линейки да се ориентират незабавно.
Експерти от община Благоевград отхвърлиха тези обвинения и заявиха : Да се търси вина в общинското ръководство е направо смехотворно, Благоевград не е Париж, как след като няма достатъчно правилно поставени индикации спешните екипи са намерили въобще адреса с болния пациент. Предполагаме, че операторът на спешния телефон 112 е подал съвсем различен адрес от истинския, след това е подал още два, докато ориентира шофьора на линейката. Шофьорите на линейки, познават областния център детайлно, ако имаше хоас такива инциденти щяха да се случват всеки ден, казаха общинарите. Както съобщихме, повикването за пациент в кв. Струмско е дошло около 06 часа сутринта завчера. Екипът лекари, е тръгнал по указанията на телефон 112.
Пристигнали на посочения адрес, събудили цял блок, за да открият пациента, след което се установило, че са на грешен адрес. В това време, близките на 65-годишния, които получил инсулт се изнервили до безкрай. Така след минути лутане Спешен център достигнал до адреса, 65 -годишният бил свален по стълбите от висок блок, което още повече забавило оказването на спешна помощ и по пътя за болницата мъжът издъхна. Близките бяха в шок, в деня на смъртта те бяха категорични, че ще съдят оператора от 112, забавил екипа, който да окаже помощ. В такива случаи всяка минута е от значение, коментират лекари.

struma.com

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене