Дъновистите от Югозапада днес и утре с 24-часов пост на вода се пречистват за Лятната духовна школа, тази година задължени да плащат на конярите да им хвърлят боклука

Последователите на Бялото братство от цялата страна започват да стягат раниците за започващата на 1 август Лятна духовна школа край Седемте рилски езера. Тя ще работи до 26 август 2022 и ще съвпадне със 7-дневния събор на Бялото братство, който ще е от 19 до 25 август.

Организаторът на школата – Духовно общество „Бяло Братство”, вече разпространи условията за участие и задълженията на дъновистите тази година.

Сред тях са категорични забрани за палене на огън и използване на газови бутилки, увреждане на растителността, пране на дрехи в района на лагера и на територията на НП „Рила“, окопаване на палатки и махане на чимове, както и замърсяване и създаване на нерегламентирани тоалетни.

Лагерът е на самоиздръжка и всеки от участниците трябва да плати 10 лв. на касиера. Това обаче е най-малкият разход. Заради нулевите температури през нощта те трябва да имат двуслойна и трисезонна палатка, спален чувал за минусови температури, туристическо  облекло – от летни дрехи до зимно яке и водоустойчиви обувки, и задължително – дрехи за паневритмия: бели, без къси ръкави и къси панталони и поли.

Отделните групи трябва сами да набавят продукти за обедната топла храна, с която ще хранят целия лагер. В менюто са включени постни боб, леща, ориз, зеле или гювеч. Само хлябът ще се раздава безплатно със средствата от общата каса, но явно на база досегашни впечатления организаторите апелират дъновистите да го икономисват и да не се презапасяват.

Сериозен ще е разходът и за транспорт. Багажът ще се качва с коне до лагера срещу 30 лв. за кон, и то само ако е до 60 кг, в противен случай ще са необходими 2 курса и респективно 60 лв. Всъщност това е цената на транспорта от десетина години и вероятно това е единствената услуга, която не се е повлияла от инфлацията. Новост е, че тази година конярите ще прибират срещу заплащане боклуците на лятната школа, за да ги изнесат извън парка. До миналата година го правеха за едното „благодаря“.

Участниците в школата са инструктирани да си направят задължително планинска застраховка срещу злополука и да си носят лична аптека.

Препоръчително е членовете на братството, които имат намерение да посетят лагера, да са минали през верижния пост „за физическа и духовна подготовка за Лятната духовна школа на Рила 2022г.“. Той е 24-часов, само на вода, и според него дъновистите от Благоевград са длъжни да го направят днес, а събратята им от Перник, Дупница, Кюстендил и Петрич – утре.

От НП „Рила“ вече обявиха, че ще допуснат максимум 60 палатки и 200 дъновисти през август до езерата, водени от убеждението, че туристите са основен техен замърсител. През 2020 и 2021 г. същото ограничение бе заложено с обяснението, че е превантивно заради ширещата се пандемия от коронавирус.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене