Ученици от Гоце Делчев разкриват със снимки правата на човека в дигитална изложба

Ученици от град Гоце Делчев участват в дигитална изложба създадена по проект “Правата на човека през обектива“. Изложбата можете да посетите на адрес: https://hrlensbg.humanrights-education.org/.

Целта на проекта е да повиши разбирането на младите хора за правата на човека и да ги покани да погледнат към своята общност през призмата на правозащитната проблематика. Чрез фотографии младите хора изразяват своето мнение за правата на човека и за развитието на демокрацията в своя град. Над 80 младежи от Гоце Делчев, Благоевград, Монтана и Вършец, минаха обучение през видеолаборатории, в които изследваха фотографии на правозащитни теми и се учиха да създават такива. Експерти на фондация „Партньори – България“ въведоха младежите в изкуството да създават въздействащи снимки и кратки видеофилми.
В дигиталната изложба са представени избрани фотографии, създадени от ученици. Те са разделени в шест тематични категории: Психично здраве, Дискриминация, Идентичност, Климат и околна среда, Свобода на изразяване, Социално неравенство. Фотопроектите често могат да бъдат свързани с няколко човешки права едновременно. Всеки фотопроект включва описание и последващи въпроси за обсъждане в клас. Фотографиите на младите хора могат да бъдат използвани в часовете по гражданско образование и при преподаване на права на човека. Те насочват вниманието към отделни членове във Всеобщата декларацията за правата на човека на ООН, Европейската конвенция за правата на човека, Конвенцията на ООН за правата на детето и други правозащитни международни конвенции.
„Правата на човека през обектива“ представя проектна дейност, насочена към изследване на демокрацията и правата на човека и подходяща за средното училище. Чрез различни упражнения учениците са предизвикани да размишляват върху проблемите на правата на човека и демократичните дилеми в местната общност или върху различни теми, които ги вълнуват. След това учениците могат да изразяват своите размисли чрез фотография. С мобилен телефон или камера младежите регистрират моменти от живота на своята общност като гледат към живота на хората в страната през призмата на правата на човека. Те рефлектират върху събития, хора или идеи изразяващи дискриминация, социално неравенство, проблеми на околната среда, здравеопазването, труда и др.

Проектът се изпълнява от фондация „Партньори – България“ в сътрудничество с Академия по правата на човека, Норвегия и с финансовата подкрепа на Фонд Активни граждани България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене