Защо ако руският петрол не е променил цената си, производствените разходи, акциза и ДДС-то е същото, защо горивата поскъпнаха с повече от 1,30 лв

ГЕРБ внесе искане в НС за таван на горивата от 2,70 лв.

ГЕРБ внесе в парламента проекторешение за таван на цените на горивата в размер на 2,70 лв. за литър. Идеята е цифрите да не надскачат този предел до края на годината. Това стана ясно от брифинг на партията в Народното събрание. Преди няколко дни експремиерът Бойко Борисов обяви, че ще настояват за такова решение заради безобразните цени на бензиностанциите.

Предложението им е Министерски съвет да въведе механизъм за определяне и прилагане на пределната цена за бензин А95, дизел и метан.

„В момент на кризи Народното събрание трябва да вземе инициативата, която очевадно липсва при решенията на Министерски съвет.“, обоснова предложението шефката на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова.

Защо ако руският петрол не е променил цената си, производствените разходи, акциза и ДДС-то е същото, защо горивата поскъпнаха с повече от 1,30 лв. за последните 6 месеца? Какъв е интересът на правителството да защитава „Лукойл“ и руския петрол?, попита депутатът от ГЕРБ Делян Добрев.

По думите на Добрев има няколко пазарни механизма, с които може да се уравновеси пазара на горива у нас. Може да се наложи мито на руския петрол например. Друг вариант било да държавата да купува петрол по модела на „Литаско“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене