Търсят международни експерти за разследването в Горни Лом

цацаров

Прокуратурата ще търси помощта на международни експерти при разследването на взрива в Горни Лом, коментира главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БТА.

Цацаров поясни, че тази стъпка се налага, защото българските специалисти, които биха могли да се занимаят с това, в известна степен са професионално свързани със собственика на завода Валери Митков.

Митков е ръководител на катедра във Висшата школа за подготовка на персонал за взривни работи към Минно-геоложкия университет и именно поради това се смята, че има обвързаност с експертите, които разбират от взривове. За експерти не може да бъдат назначени хора, които са обучавани от Митков или са получили правоспособност с негова санкция.

Цацаров обаче не уточни от кои страни ще бъдат привлечени международните експерти. Те ще са с познания в областта на взривните работи и такива, които познават устройството на 4-те типа мини, използвани от държави от НАТО, както и от времето на Студената война.

Заедно с чужденците ще работят и експерти от армията. 16 000 листа са доказателствата, които прокуратурата е иззела и в които става дума за разрешение на „Видекс“ АД от службата за контрол по общоопасните средства. Версията за терористичен акт и диверсия е отхвърлена, по-скоро е престъпна небрежност, посочи Цацаров. Когато капацитетът на преработка на мините е далеч по-нисък от темпа на тяхната доставка, саботираш собствената си безопасност и тази на хората, които работят там на три смени, коментира още главният прокурор.

След като заработи 43-тото Народно събрание, главният прокурор ще отправи искане за сваляне на имунитетите на Волен Сидеров и Цветан Цветанов. Цацаров допълни, че ще направи това и по отношение на Сергей Станишев, който сега е евродепутат. Бившият премиер е с повдигнато обвинение за загубени няколко секретни доклада. Главният прокурор уточни, че процедурата по искането на имунитета на Сергей Станишев е по-сложна, отколкото за български депутат.

От думите на Цацaров стана известно, че към този момент прокуратурата изчаква решението на съда в Белград по процедурата за екстрадиция на Цветан Василев. Мажоритарният собственик на КТБ няма обвинение за пране на пари в България, посочи главният прокурор и допълни, че до момента няма никакви данни да има заплаха за живота на банкера, за да получи статус на защитен свидетел или обвиняем.

E79 News

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене