ВИДЕО! Вечерен репортаж! Теснолинейката трябвало да свързва градовете Саранбей (днешен Септември) и град Неврокоп (днешен Гоце Делчев)

Кратко видео от петчасовото ми приключение с Родопската теснолионейка, което всъщност започна с бързия влак от София за Варна през Пловдив, с който стигнахме до гара Септември и там се прехвърлихме на теснолинейката. Решението за строеж на Родопската теснолинейка се взема през 1916 г. Тя е трябвало да свързва градовете Саранбей (днешен Септември) и град Неврокоп (днешен Гоце Делчев). Строежът е поетапен и започва през 1921 г., като до ден днешен участъкът от Добринище до град Гоце Делчев не е построен. Теснолинейката от Септември до Добринище тръгва от Горнотракийската низина, пресича Родопите, движи се по границите на югоизточна Рила и северозападните части на Родопите и достига подножието на източен Пирин. Подробна информация за теснолинейката от Септември до Добринище, включително история, трасе, разписание, билети и цени, ще намерите на сайта на Родопската теснолинейка. https://tesnolineikata.wixsite.com/home

Най-интересните места, през които минахме с родопското влакче и които са показани във видеото са проломът на Чепинска река, Чепинската котловина преди Влинград, гара Аврамово – най-високо разположената гара на Балканския полуостров и в частност в България, равната Разложка котловина, полите на Пирин. Пълно описание на приключението „пътешествие с Родопската теснолинейка“ ще намерите в блога ми.

https://www.youtube.com/watch?v=i71cgm5KeNc

 

ЗА АВТОРА :

Аз съм Ели Иванова – по образование математик, по професия програмист, а по дух запален турист; създател съм на блога за туризъм и пътешествия Друми в думи. Радвам се да се видим виртуално и тук в моя канал. В него ще откриете идеи за разходки и информация за интересни места в България.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене