Как празнуваха Курбан Байрам в Осиково и Лъжница

С концерти, театрални постановки и редица социални инициативи бяха чествани първите дни на големия празник Курбан Байрам. Облечени в носии, характерни за съответните области, участниците в празничните концерти представиха традициите, обичаите и бита на мюсюлманите в родния им край.

В Районно мюфтийство – Благоевград бяха организирани празненства в Якоруда, Осиково и Лъжница.

Тържеството по случай Курбан Байрам в с. Осиково беше уважено лично от главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи, който поздрави жителите за тяхното единство и усилията им за съхраняване на мюсюлманската идентичност.

След като беше отправена дуа за здраве и берекет, гостите на тържеството седнаха заедно около трапезата, за да споделят общоселския курбан.

Над 1000 души се събраха на празненството за Курбан Байрам в с. Лъжница.

Децата от Коран курса в селото представиха театрална постановка, която разказва как протича Хаджът и какви са задълженията на хаджиите.

След представлението районният мюфтия на Благоевград Осман Османов поздрави участниците за инициативата и оригиналната идея. Районният мюфтия заяви, че като награда за доброто представяне, ще бъде организиран специален пикник за децата.

Той подчерта, че именно те са в основата на организирането на тържеството в селото и призова жителите на Лъжница да подкрепят местния Коран курс.

Празникът приключи с дуа за здраве, берекет и приемане на курбана на вярващите!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене