Потресаващо: Пчелар от Пастра изтезаван и убит в леглото му, съселяните: Взели са му парите, продава мед, има 70 кошера

237-01-DSC00581-copy

 Кметският наместник Иван Йорданов: Васко Гаврилов е убит в леглото му, видях огромен хематом на главата му, назначена е аутопсия!

 Баба Лили: 150 старци сме, може да ни изтрепят за една нощ, полицаите въобще не ни наглеждат, искаме поне веднъж на нощ да обикалят!

Жестоко убийство хвърли в ужас 150-те жители на с. Пастра, сгушено точно под Рилския манастир. 65-годишният Васил Гаврилов вчера бе намерен мъртъв в дома му. Жители на селото се обадиха в редакцията и съобщиха, че Гаврилов може би е станал жертва на хорски приказки, че къта в дома си много пари, защото продава чудесен мед. С това местните хора си обясняват жестокото убийство на съселянина им, който бе намерен пребит до смърт в леглото му вчера сутринта.

Полицията разследва убийство, съобщиха съседите. Вчера сутринта в РУП –  Рила се обадил жител и съобщил, че е намерил мъртъв 65-годишен свой съселянин. Тялото открил в къщата, в която възрастният мъж живеел сам.

При извършения оглед по тялото на покойника са открити следи от насилие: имало е няколко порезни рани, на главата – огромен хематом от удар с твърд предмет. Една от версиите за жестокото престъпление е грабеж, при който убиецът или убийците са се опитвали да изкопчат от жертвата си къде крие пари и ценности, преди да бъде умъртвена.

Васко остана ерген през целия си живот. Много трудолюбив и добър, на мравката път правеше, наскоро взе пенсия. Препитава се с пчели, има над 70 кошера. Видях полиция и линейка сутринта пред дома му. Може да е убит, а може и да е получил инфаркт. Аз бях в гората с мъжа ми, караме стоката на паша, сега се прибрах и веднага научих, потресена съм, страх ме е, каза дребна женица и от ужас не пожела да си каже името.

Много добър човек беше, страшна работа. Живее е там, дето на портата му пише „Мед”. И той беше благ като меда, душа човек. Има брат, той живее в Рила със семейството си, каза по-млада друга негова съседка.

Вероятно са го убили, за да го ограбят. Оле Боже, ужас! Аз си знам какво ми е, ние сме шепа хора тук, може да дойдат и за една нощ да ни изтрепят всички, страх ме е много. Навъдиха се бандити, безработни, алчни, мързеливи мъже, дето гледат какво да ограбят, за да живеят. Полиция няма, никой не се грижи за спокойствието на хората тук. Патрулки минават от дъжд на вятър по главния път за Рилския манастир. Има полиция, но полицаите си седят в управлението в Рила. Много пъти съм им казвала: Поне един път през нощта минавайте! Аз съм на 78 години, каза баба Лили. 237-01-DSC00575-copy

Кметският наместник на селото Иван Прокопиев Йорданов разказа, че Васил е намерен мъртъв в леглото му. „Аз присъствах на огледа, видях, че има травма на главата, една огромна синина. До вчера той си беше на крак, весел, бодър, не може да е умрял ей така. Намерил го беше един негов комшия. Човекът видял, че Васил го няма по обичая му сутринта. Заедно ходели да си купуват хляб сутрин, но тази не излязъл. Като отворил вратата на стаята, го намерил без дъх. Версията е това – убили са го, защото продадеше мед, предположили са, че има много пари, защото има 70 кошера с пчели. Такива са съмненията на полицията, затова искат и аутопсия. В селото живеят около 140 човека, от който 75 са възрастни. Сигурност няма, но полицията минава и проверява. За селото има назначен районен инспектор, казва се Мартин Клисурски. На него разчитаме, каза кметският наместник.237-01-DSC00579-copy

Вчера през целия ден къщата на Васко беше пуста и живо пиле нямаше и по дърветата в двора му. Към 19.00 часа пристигна неговият брат със съпругата си. „Моля ви, оставете ни, аз не знам на кой свят съм, не знам какво става и какво ми се случва, главата ми ще се пръсне, не разбирам нищо, това е сън, не е истина, каза само брат му и заключи вратата.

От полицията не пуснаха новината в полицейския бюлетин, не съобщиха за смъртта на пчеларя, навярно от съображения, свързани с разкриването на извършителите.

Вестник „Вяра“

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене