Отминаха 6 години без резултат от разстрела на лихварят от Банско Васил Донев – Доневио

Отминаха 6 години без резултат от разстрела на лихварят от Банско Васил Донев – Доневио. Криминалистите все още разследват безрезултатно тройното убийство, съобщава репортер на Pirinsko.com.

Припомняме, че преди 3 години на 03.07.2012 година около 7:30 часа на 200 метра от краварника на „Доневио“, който се намира край разложкото село Баня, двама килари застреляха на място Васил Донев и неговият работник Костадин Робев – „Бината“. Двамата оцелели за момента са семейство – Мирослав и Емине Кьосеви, които се возели на задната седалка на джипът, който е управляван от Васил Донев. Мъжът се е разминал само с рана в пръста на ръката. Пострадалата жена бе приета с 8 огнестрелни рани по тялото си в МБАЛ-Разлог, където след 2 дни умира от куршумите, които засегнали почти всички вътрешни органи. За семейство Кьосеви се знае, че помагали на Васил Донев при работата в краварника му.

Сигналът за инцидента е подаден на тел. 112 към 7:45 часа сутринта на 03.07.2012 год. Първоначалната информация е била, че е станало пътнотранспортно произшествие. Пристигналите на място служители на МВР установяват, че става въпрос за убийство. Експертизата, изготвена от Националния институт по криминология по заявка на ОД на МВР – Благоевград е установено категорично, че убийците на скандално известния лихвар – „Доневио“ са двама.

Според източник на Pirinsko.com оръжието исползвано за жестокото убийство е автомат „Калашников“ с различен калибър. Килърите са били двама и са стреляли с АК-7,62 и АК-5,45, като най-вероятно са били професионалисти в стрелбата в предвид това, че от 42 гилзи намерени на земята от криминалистите, 40 куршума влизат в телата на тримата покойници през предното стъкло на Джип „Мицубиши“.

По повод показния разстрел Полицията разследва четири основни и още няколко вторични версии за убийството на Васил Донев – „Доневио“.

Първата основна версия е провалена пратка с хероин. Васил Донев е отговарял за реализирането на голяма пратка с хероин и се е провалил. Това било причината да бъде разстрелян. Тази версия бе лансирана само ден след убийството в сутрешния блок на БНТ “Денят започва”, позовавайки се на източници от МВР.

Другата версия е за отношенията на Васил Донев с братята Иван и Йордан Еринини по прякор Джипсовете. Тук пак има връзка с дрога, тъй като на 31 май 2012 год., единият от братята Иван бе арестуван в Италия, като “кокаинов крал” в рамките на проведена международна полицейска операция, а Йордан към този час на престъплението бил в планината, където отглеждал животни. Разследва се как от съдружници те стават противници.

Бившият Министър на МВР – Цветан Цветанов съобщи тогава на извънредна пресконференция, че Донев и един от братята са били заедно в минал период от време, но в последните години са били в много остър конфликт, за което има сигнали. Полагаме максимални усилия, имаме реални шансове да разкрием това престъпление, подчерта тогава бившият вътрешен министър.

В полезрението на разследващите бе и известният в Банско бизнесмен Д. Пиришанчин – „Пири“. Той държал голям комплекс в Банско, но преди време имотите му били запорирани. После ненадейно той пак си върнал владението на комплекса. Версията е, че „Пири“ взел пари от Васил Донев, които не връщал и бил притиснат и заплашван от лихваря.

Проверява се и конфликта на лихваря с цигански клан от ромската махала в Разлог. През март, той поискал от Ром, който излязъл в отпуск от затвора, да си върне дълга. Скара ли се и циганинът го заплашил, че като излезе на свобода ще му отреже главата. Проверяваше се дали братята на затворника не са убили „Доневио“. Няма версия, за която разследващите да смятат, че е достатъчно проверена.

Дълго време криминалистите от отдел „Убийства“ търсиха лек автомобил „Сеат“, за който имаха информация, че е скрит към курорта Семково.

Само месец преди убийството Васил Донев беше задържан при акция на ГДБОП заради лихварство и рекет.

Ударът срещу Доневио бе предприет след десетки сигнали срещу боса, който използвал “високи лихви, глоби за просрочване и бой”, като основни методи, с които незаконният лихвар „обслужвал” получилите заем на черно от него, разкриват потърпевши, съобщи “Всеки ден”.

С 20% и нагоре удрял Донев закъсалите го финансово жертви. Дори и при ден закъснение, следвали голями глоби и пращане на хора от охраната на лихваря да вземат и „физически мерки”, което се изразявало в побой, твърдят местни хора в Банско.

 Донев винаги се движеше със солидна охрана от яки момчета, като „момчето за поръчки” на Донев бе Благой Тодев, който също бе задържан при акцията, но бе освободен след 24 часа, докато шефът му престоя за 72 часа в ареста с прокурорско постановление. Криминалистите са действали по оперативни сигнали за престъпни практики, свързани с лихварство, рекет, изнудване и заплахи. Данните за незаконната дейност били за територията на цялата страна, но основно за София и Банско. При извършени обиски и претърсване, бяха иззети мобилни телефони и SIM карти, незаконно притежавани 12 бойни патрона и нотариално заверени документи за предадени парични суми на десетки лица, като на двамата бяха повдигнати обвинения за изнудване.

Но въпреки всякакви твърдения, убийството още не е разкрито.

Под сурдинка в Банско се коментира, че зад разстрела стоят братята Еринини известни като Джипсовете, които отричат всякакви подобни твърдения.

Напомняме, че след смърта на лихваря на ВИС-2 в югозападна България Васил Горчев-Кьоравия, Доневио заел лихварската дейност в цялата благоевградска Област.

Конфликтът между Васил Донев и братята Иван и Йордан Еринини датирал повече от година преди жестокото убийство на „Доневио“.

Пред близки „Доневио“ споделял, че раздал сумата от около 2 млн. лева на лихва, от които около 1,5 млн., е дал на приближени на братята Еринини, които били гарантирали за това, че парите ще бъдат върнати. Доневио тревожно коментирал, че до последно Иван Еринин го убеждавал, че ще му съдействал да си събере парите от хората, за които му бил гарантирал.

„Доневио“ пускал жалби в РУП-Банско, като твърдял, че в заведенията, където е съдружник с братята и посочвал конкретно нощен клуб „Релакс“ за това, че е имало платени проститутки и се продавало наркотични вещества „кокаин, амфетамин и марихуана“. Разкривал многократно схемите за търговията с наркотиците, проститутките и ролята на такситата в наркобизнеса.

Васил Донев започнал да издава на местната полиция и имената на хората, които работят за „Джипсовете“ и продават наркотици в Банско, като ги посочвал поименно: Александър Кехайов, Александър Мацурев – Цури, Благовест Лазаров – Лещата, Георги Русков, Лъчезар Атанасов, Иван Вишанин – „Колди“, Димитър Терзиев – „Батерията“, Димитър Родин – „Родиния“, Петър Сърбов, Марин Толин, И. Милин – „Милиното“ от Разлог и др.

След няколко сигнала, полицията два пъти арестува с наркотик Александър Кехайов, който бе един от дилърите на „Джипсовете“ в курортното градче. Последния скандал между съдружниците е за това, че братята открили нова фирмена сметка в банката на Цеко Минев, като пренасочвали пари без знанието на Доневио, въпреки това, че е съдружник в същата фирма. След което скандалът преминава в саморазправа между Донев и Еринин, след което охранителят Благой Тодев намушка с нож в ръката Иван Еринин – „Джипсо“.

Повече от месец се е забавила мократа поръчка срещу 42-годишният лихвар Васил Донев – „Доневио“. Предупреждение, че ще бъде „очистен“, му е било отправено от човек от най-близкото обкръжение на братята Иван и Йордан Еринини – „Джипсовете“.

Конфликтът между тримата вече не е можел да бъде овладян, твърдят източници от ъндърграунда.

Смъртната присъда за Доневио вероятно е произнесена още на 31 май 2012 година, когато в Италия бе закопчан Иван Еринин – „Джипсо“. Той е бил под наблюдение, след като е имало свидетелски показания срещу него у нас за „кокаиновите афери“. В обкръжението на братя Еринини, като единствен възможен информатор се смятал Васил Донев. За Донев и преди е имало данни, че е подавал агентурна информация, свързана с незаконно лихварство, като най-вероятно така прочиствал конкуренцията си.

Напомняме, че след смърта на лихваря на ВИС-2 в югозападна България Васил Горчев-Кьоравия, Доневио заел лихварската дейност в цялата благоевградска Област. Конфликтът между Васил Донев и братята Иван и Йордан Еринини датирал повече от година преди жестокото убийство на Доневио. Пред близки Доневио споделял, че раздал около 2 000 000 лева на лихва, от които около 1 500 000 е дал на приближени на братята Еринини, които били гарантирали за това, че парите ще бъдат върнати. Доневио тревожно коментирал, че до последно Иван Еринин го убеждавал, че ще му съдействал да си събере парите от хората, за които му бил гарантирал. Едни от длъжниците, които са взели сума от 250 000 евро са от приближените на братята Еринини, те са организираната престъпна група от гр.Гоце Делчев, които бяха арестувани за ръководене на черното „Тото“и трафик на кокаин от Южна Америка. За сумата от 200 000 лева Иван Еринин станал гарант на двамата братя от Благоевград с прякори „Тебеширите“. Еринин ходатайствал и за сума от 500 000 лева на Пернишки бизнесмен, който се казвал Георги(Жоро дебелия)и посещавал Банско с сребрист мерцедес S-500. Със сравнително по малка суми от 70 000 лева е бизнесмен от Гоце Делчев и от около 50 000 лева са няколко човека от Банско, Баня, Разлог, Симитли, Благоевград и Петрич.

Доневио давал пари назаем и на братята Еринини, като последният път дал 120 000 лева на Иван Еринин, за което имал и подписан документ. Заради тези пари, Доневио бил блокирал всички банкови сметки на фирмите, в които участвал и Иван Еринин.

Васил Донев многократно споменавал, че Джипсовете му направили постановка с лихварската дейност и правил всякакви опити да притиска съдружниците си с цел да му върнат парите и да се разделят във фирмите, където били съдружници.

Доневио пускал жалби в РУП-Банско, като твърдял, че в заведенията, където е съдружник с Джипса в нощен клуб „Релакс“, където е имало платени проститутки и се продавало кокаин, амфетамин и марихуана. Доневио започнал да предава на полицията имената на хората, които работят за Джипсовете и продават наркотици в Банско. След няколко сигнала, полицията два пъти арестува с наркотик Александър Кехайов, който е един от дилърите на Джипсовете в курортното градче. Последния скандал между Доневио и братята Еринини е затова, че братята открили нова фирмена банкова сметка в банката на Цеко Минев, като пренасочвали пари без знанието на Доневио, въпреки това, че е съдружник в същата фирма. След което скандалът преминава в саморазправа между Благой Тодев, който намушка с нож Иван Еринин-Джипсо.

Повече от месец се е забавила мократа поръчка срещу 42-годишният лихвар Васил Донев-Доневио. Предупреждение, че ще бъде очистен, му е било отправено от човек от най-близкото обкръжение на братята Иван и Йордан Еринини-Джипсовете. Конфликтът между тримата вече не е можел да бъде овладян, твърдят източници от ъндърграунда. Смъртната присъда за Доневио вероятно е произнесена още на 31 май 2012 година, когато в Италия  бе закопчан Иван Еринин-Джипсо. Той е бил под наблюдение, след като е имало свидетелски показания срещу него у нас за кокаиновите афери.

В обкръжението на Джипсовете като единствен възможен информатор се смята Донев. За него и преди е имало данни, че е подавал агентурна информация, свързана с незаконно лихварство и така прочиствал конкуренцията си.

– See more at: http://pirinsko.com/otminaha-3-godini-bez-rezultat-ot-razstrela-na-lihvarqt-ot-bansko-vasil-donev-donevio–11742.html#sthash.jEHSODm9.dpuf

Мълвата за показното убийство, което се случи на 03.07.2012 го., се разпространи за минути в курортното градче, първи на място пристигат най-приближените на В. Донев, Александър Бояджиев, Стойчо Гальов, Благой Тодев и Константин Обецанов – „Коки“, който сега е съдружник на „Джипсовете“

Отминаха 6 години без резултат от разстрела на лихварят от Банско Васил Донев - Доневио снимка 1

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене