"Изглежда, че се провеждат тайни консултации между САЩ и ключови европейски съюзници за проучване на дипломатически методи за прекратяване на войната", твърди и РИА Новости.

Вечерни новини! И руската и западната преса потвърждават за Тайни преговори между САЩ и Европа за прекратяване на конфликта в Украйна?

Съединените щати и техните ключови европейски съюзници тайно обсъждат дипломатически начини за прекратяване на конфликта в Украйна, съобщава германският вестник Welt.

„Изглежда, че се провеждат тайни консултации между САЩ и ключови европейски съюзници за проучване на дипломатически методи за прекратяване на войната“, твърди и РИА Новости.

Подробности не се представят. Според автора на статията причините за „объркването“ на Запада не са трудни за откриване: „дипломатическото решение“ на конфликта се подкрепя от мнозинството европейски избиратели.

Напоследък на Запад все по-често се чуват призиви към Украйна да обмисли териториални отстъпки в името на прекратяването на конфликта с Русия. Така например генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг допусна възможността за териториални отстъпки от страна на Украйна.

Американският вестник National Interest пише, че Украйна трябва да обмисли възможността да направи отстъпки пред Русия, тъй като продължителният конфликт застрашава оцеляването на страната. Френският портал AgoraVox заяви, че Западът е променил позицията си по отношение на ситуацията в Украйна и е готов да принуди Киев да направи териториални отстъпки в името на дипломатическо споразумение с Москва.

В началото на юни стана известно, че представители на САЩ, Великобритания и Европейският съюз от няколко седмици провеждат редовни срещи без участието на киевските власти, за да обсъдят параметрите на възможното прекратяване на огъня и дипломатическо уреждане на конфликта в Украйна.

Освен това в интервю за The Spectator бившият държавен секретар на САЩ Хенри Кисинджър очерта три варианта, които според него биха могли да сложат край на конфликта в Украйна. По думите му победата на Русия ще бъде завземането на „20% от територията на Украйна и по-голямата част от Донбас, основните промишлени и селскостопански райони и ивица земя покрай Черно море“.

В същото време политологът Олег Барабанов отбелязва в коментар за вестник „Взгляд“, че Кисинджър напразно е дал приоритет на териториалния фактор по въпроса за прекратяване на специалната операция. По думите му диалогът между Москва, Запада и Киев ще се гради на други принципи – гаранции за сигурността на Русия.

На 24 февруари Русия започна специална военна операция за демилитаризация и денационализация на Украйна. Президентът Владимир Путин определи целта на специалната операция като „защита на хората, които са подложени на насилие и геноцид от страна на киевския режим в продължение на осем години“. Според държавния глава специалната операция е предотвратила реалната опасност, надвиснала над Русия.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене