25 лв. за медицинско на 14 годишен, къде е безплатното обслужване за деца?

Безплатно ли е здравното обслужване за деца? Този въпрос вкара в конфликт пациентка и личен лекар в Неврокопско. Г-жа Катерина Вълчева от с.Копривлен потърси Топ преса, за да се оплаче, че е заплатила 25 лв. такса за издаване на медицинско за 14 годишният й син, който постъпва в ново училище.

„Взеха ми 25 лв., а мои познати ми казаха, че са получили същия документ напълно безплатно от други лекари“, каза г-жа Вълчева. „Нали здравното обслужване за деца е безплатно!? А на мен ми взимаха и по 3 лв. за преглед и за извинителни медицински бележки за детето. Така беше досега през толкова много години, но вече ми дойде в повече и ще си сменя личния лекар, ще запиша и себе си, и цялото семейство при някой друг“, зарече се г-жа Вълчева.

Топ преса потърси лекарката срещу която е оплакването, а именно д-р Райна Механджиева. „Нищо нередно не се е случило. Това са регламентирани плащания за здравни услуги, които не се поемат от здравната каса“, обясни д-р Механджиева.

„Няма скрито-покрито. Здравното обслужване за деца е безплатно до там, до където плаща касата. Има редица услуги, които не се поемат от НЗОК и всеки лекар решава дали да работи благотворително“, добави д-р Механджиева.  Тя каза още, че оценява правото и свободата на пациентите да сменят личния си лекар, ако не са доволни от обслужването. В дългогодишната си практика тя се е сблъсквала и с други казуси касаещи отношенията с пациенти. “ Предизвикват проверки, но няма отписване“, каза д-р Механджиева.

Между другото д-р Механджиева сподели, че възнамерява да закрие кабинетът си в с. Копривлен до Нова година. Тя е решила да предприема тази стъпка поради голямото си натоварване с професионални ангажименти и преумора, която чувства с поддържането на повече работни места.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене