Ако видите лодки в Седемте рилски езера, не се тревожете – проучват екосистемите

Започна биологично и екологично проучване на сладководните екосистеми в част от рилските езера. Така че, ако в следващите дни месеци видите лодки в езерата, най-вероятно сте свидетели на дейности свързани с тяхното проучване, предупреждават от Дирекцията на НП „Рила“.
„Напоследък активно говорим за състоянието на 7-те рилски езера и заплахите, пред които са поставени. Доказано е, че свличането на земни маси от туристическите пътеки и органичните замърсители от засиления туристопоток са сред основните причини за затлачването на езерата и развитието на нетипична растителност, а това води до заблатяване.
В момента се правят комплексни наблюдения на природните обекти. С помощта на седиментни сонди и капани ще се извърши пробовземане на седименти и последващ анализ на концентрация и физикохимичен състав“, обясняват от парковата дирекция.
Въз основа на получените резултати, още тази година ще се направи прочистване на нетипичната растителност – водно лютиче (Ranunculus aquatilis) и теснолистна ежова главица (Sparganium angustifolium) и изгребване на дънни отлаги. Тези дейности ще се извършат ръчно и с помпа с ниска степен на засмукване. Извадените утаечни материали ще се изсушат в района на почистваното езеро, след което ще се използват за запръстяване на ерозирали пътеки около езерата.
Дейностите няма да доведат до увреждане на околната среда в района на езерата, както и до генерирането на отпадъци. Основната цел за извършване на изброените дейности е подобряване състоянието на животинските видове и типовете природни местообитания. Така че, ако видите лодки в езерата, това най-вероятно са представители от екипа на проекта, които извършват дейности, свързани с биомониторинга. Но ако случаят е друг или имате съмнения, сигнализирайте на телефон: 0884 111 400.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене