Третокласниците от Сатовча с поход под надслов „Опознай родния край, за да го обикнеш!“

Интересен поход под надслов „Опознай родния край, за да го обикнеш!“ организираха за учениците от ІІІ „а“ клас при СОУ Св. Св.” Кирил и Методий” – Сатовча учителите Нели Коемджиева, Десислава Юзекчиева и Йорданка Шекерова, в допълнителния час по Физическо възпитание и спорт, от който малките третокласници се прибраха заредени с много положителни емоции и най-вече обогатени с нови знания.

Учителите в допълнителния час по физическо възпитание и спорт заведоха третокласниците на едно от най-старите светилища в Югоизточна Европа, което се намира в близост до Сатовча в местността „Градище” край село Долно Дряново, община Гърмен. Така посещението на Тракийското светилище, благодарение на находчивостта на своите учителки, даде възможност на децата да се запознаят със значими исторически, културни и природни забележителности, да станат пътешественици и откриватели на историята на родния край.

Особено вълнуващи моменти третокласниците от СОУ  Св. Св. Кирил и Методий” – Сатовча преживяха при великолепната гледка на самата местност „Градище”, която е разположена на около 20 дка., където върху рида има три отделни скалисти възвишения, които са на надморска височина от 880 метра.  Учителки обясниха на учениците си, че те са естествено защитени и достъпни от северозапад, като останалата част е обградена от красив каньон.

Децата видяха и научиха още, че Светилището е на повече от 7 хил. години и на входа му има чистилище, през което древните хора са минавали, за да се освободят от злото, който ритуал изпробваха  и самите деца доколкото бе възможно и безопасно за тях.

В мегалитното тракийско светилище „Градище“ учениците се озоваха във вълшебен каменен град, където видяха причудливите форми, изваяни в огромните скали – каменна човешка глава, различни животни – патица, орел, костенурка, змия, както и разбраха легендата за неговото възникване през първото хилядолетие пр. Хр.

При  проведени разкопки  там са открити различни съоръжения, свързани с религиозни обреди – глинени олтари и култови сгради с каменни основи. В естествени скални цепнатини и ниши са открити още обредни дарове като глинени съдове, лампи, изделия от метал.

Светилището е открито от археолога Мечислав Домарадски при теренно проучване в края на 80-те години на ХХ век, а десет години по-късно през 2000 г. професор Тодор Бояджиев преоткрива култовото място при едно свое пътуване от Гоце Делчев до Смолян. В рамките на района на светилището са открити два пещерни заслона, които още не са проучени, а в подножието на рида Дърбаш има останки от римски път.

Деца дълго време ще помнят и няма да забравят всичко видяно, преживяно и научено по време на невероятния излет, коментират  учителите от Сатовча.

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене