Скандал! Пепи Змията от ОД на МВР на разпит заради поръчка на менте компютри за дирекцията!!!

Скандалът е голям! Доставили ги като маркови – АSAP, а се оказа, че лепенката с логото на фирмата  е фиктивна, залепена върху лого на друг вид компютри. Кой е фалшификаторът, къде е направена фалшификацията?! Става въпрос за компютрите, доставени от МВР, съгласно обществена поръчка със специфични изисквания за параметрите на компютърните конфигурации..

Спешно разследване върви от няколко дни в ОД на МВР Благоевград. Прокуратура, следователи от Националната следствена служба и Вътрешна сигурност в полицията са вдигнати на крак, за да разследват груба фалшификация на доставени  в полицията нови компютри, осигурени от МВР, след проведена обществена поръчка. Първият разпитан е административния ръководител на дирекцията Петър Иванов по прякор Змията.

Представени за употреба на служителите в системата са компютърни конфигурации с марката ASAP, а се оказало, че лепенките с логото на компютрите ASAP, отговарящи на изискванията по обществената поръчка, са фиктивни, допълнително залепени и скриващи истинската марка LOK, чийто компютри са с по -слаби параметри, нямащи нищо общо с обявеното в поръчката.

Благоевградската дирекция е получила около 50 компютъра, които са раздадени по всички полицейски управления и са за хиляди левове. Компютрите са приети в отдел „Административен „на ОД на МВР -Благоевград, ръководен от Петър Иванов, без да бъде забелязана измамата. От отдела на Иванов раздали фалшивите компютри „ASAP“  в полицейски управления по места, както и в отдлните звена на полицейската дирекция.

След избухване на скандала прокурори, следователи от Национална следствена служба   и спецовете от вътрешна сигурност в полицията, нищят случая с дръзката фалшификация. Завчера екипи са описвали един по един всички раздадени компютри на служителите, някои са иззети за експертиза, а други са оставени при полицаите на отговорно пазене, без да се работи по тях, тъй като са веществени доказателства за престъпление.,разбра Struma.com

По случая е образувано следствено дело, търси се фалшификаторът , залепил фиктивните лепенки . Кое е техническото лице, приело фалшивите компютри, кой е доставчикът?! Аферата само на територията на ОД на МВР Благоевград ли е реализирана или цялата поръчка на МВР е фалшифицирана по този начин?! .Това са въпроси, на които трябва да отговори разследването.

Случаят е прецедент. Изисква се голяма смелост да се опиташ да прецакаш полицията, предлагайки подобна „стока“. Припомняме, че преди месеци от Министерството на вътрешните работи съобщиха, че в изпълнение на една от приоритетните задачи на ръководството на ведомството, а именно материално-техническото обезпечаване на служителите, е сключен договор с „Информационно обслужване“ АД за доставка на компютри.

Целта е подобряване на условията за работа на служителите и повишаване на възможностите на административния капацитет на министерството, както и по-бързото обработване на информацията, свързана с бежанците от Украйна. Затова и изискванията към компютрите , посочени в обществената поръчка  бяха високи.

От заявените за доставка 5 900 броя (800 лаптопа и 5 100 настолни компютъра), до 20 юни към структурите на МВР – главни и областни дирекции, бяха разпределени 800 лаптопа. Сред тях са главните дирекции – Национална полиция, Борба с организираната престъпност, Гранична полиция, редица областни дирекции и други служби. За ОД на МВР Благоевград бяха разпределени около 50 компютъра.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене