Мосомище – пример за съвременно българско село!

Гостуваме на едно райско кътче в Югозападна България – Гоцеделчевското село Мосомище. Разказваме повече за историята, традициите и обичаите, за природата  и забележителностите в региона, за минералния извор Топлицата и туристическата дестинация параклиса „Възнесение Господне“ на Светигерската скала.

В темата ни въвежда кметът Тодор Либяховски пред микрофона на Луиза Лазарова:

„Името Мосомище идва според някои от мостове, или от Моса бей, според други. От 2016 е върнато името Мосомище (преди е Мусомище, б.р.). В последно време селото забележимо се оправя. Проблемите са в смяната на водопровода и асфалтирането на всички улици.

По последното преброяване са малко под 2000 жителите ни, преди са били до 4000. Тютюнът отпадна тотално, близостта до Гоце Делчев дава възможност за работа. Има и млади хора, хора от Гоце Делчев искат да купуват къщи, селото е спокойно. Имаме и училище, и детска градина – там има около 60 деца в момента.

Селото е привлекателно с карстовия минерален извор Топлицата. Има години, в които пресъхва. Басейнът е обществен, без такса. Имаме три параклиса, след селото почва Пирин и има към тях екопътеки. Тук туризмът не е толкова развит колкото в Огняново и Делчево.

На по-малко от 20 км е пропускателния път Илинден, хората събота и неделя ходят на море в Гърция и се връщат, има го и обратният процес. Хората сме едни и същи.“

Мария Пулева е служител в кметството – счетоводител и ГРАО:

„Най-възрастният ни жител е роден в 1930. Родените от 1961 до 1990 са 946, следващата група по големина са децата и младите до 29, най-малко са пенсионерите. Младите майки са голямото ни богатство, много са задружни. Децата с лекота се включват в училище. Преди имаше много сватби, в последните години в зала с ритуал има по 5-10, останалите са с изнесени ритуали.“

Анна Донкова е председател на настоятелството на Народно читалище „Никола Вапцаров 1927“, Стоянка Кузмановае негов секретар.

„Читалището е създадено „от събудените интелигентски среди“ на селото, както е записано в учредителния му протокол. Всички длъжности тогава са били на обществени начала. Библиотеката е основана малко по-късно. За театрален салон се е ползвал коридорът на Основното училище. Сградата е построена в 1961 и оттогава е преименувано от „Изгрев“ на „Никола Йонков Вапцаров“.

Имаме и етнографска изложба, клубове по интереси – „Сръчни ръце“ – за украси на селото, „Работилница на Баба Марта“, Зимна и Лятна Академия. Създадохме уебстраница. Учредихме приз „Народен будител“.
Предизвикателствата пред нас са свързани с финансирането. Не можем да извършим основния ремонт, но доброволци със собствен труд и средства ни помагат, както и Община Гоце Делчев.
Мъжката фолклорна група има участие във фестивал“
Фолклорният ни ансамбъл за народни песни и танци „Топлица“ е нашата гордост. Гласовете ни са записани за Златния фонд на БНР. „
Димитрина и Велина са деца от читалището: „Ще помагаме през лятото – ще почистваме книги. През годината четем, правим украси за Великден и баба Марта. Предпочитаме да прекараме времето си на Топлицата. Интересни са ми вълшебните книги с магии, научавам интересни истории и легенди.“ Гергана и Стефания са още по-малки и запяват на живо. „Пея от 4-годишна (Гергана), тя пее от 1 година (за Стефания). На сцената е много хубаво!
Отец Ангел се включва с разказ за храма Св.Николай:

Осветен е през 1835. Местният бей е дал 200 жълтици за храма. Имаме параклиси – „Възнесение Господне“ и храм Св.Георги. Храмът не е само постройка.“
Рая и Асен от Основното училище „Христо Ботев“, които всяка година участват в националния поход „По стъпките на Ботевата чета“:
„Нашият учител Стоян Москов ни организира за похода. Казва ни „дори да се уморим, не трябва да се отказваме. Най-дългият етап е 40 км:“
Стоян Москов, учител по Физическо възпитание:
„Наградите не са най-важното, трябва да се забавляват! Създадохме футболен клуб. Записвайте децата си на спорт – спортът е здраве!“
Мария Москова и Димитър Москов са читалищни дейци:

„Баща ми беше в читалището и продължавам. Обичаят „Бабугери“ е от дедите ни. Гоним злите духове с маски и звънци. Някъде ги казват кукери, при нас са бабугери. При нас е за Нова година.
Всяка къща имаше лоза. Сами си правим ракия и вино. (Димитър)“
„Възстановяваме стана. Сега всички станове са на таваните. Трябва да знаеш да сновеш. Затова им обясняваме на децата върху стана в читалището.
Зимата готвим капички с изсушен зелен фасул, както и капама. Подквасваме кисело мляко. Точа кори и ги пека.“
Следват по две песни на женската и мъжката фолклорна група, както и финална, където са заедно, включително и децата Гергана и Стефания:

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене