Римски легионери лекували болежки в райския Гоцеделчевски край

Топлината на минералните извори и жителите привличат хиляди туристи

Малкото селце Огняново, скътано в Западните Родопи близо до Гоце Делчев, е събрало в себе си топлината на 24 термални извора с температура на водата 39-40 градуса и на около 2000 жители, които те посрещат с усмивка и вече позабравено гостоприемство.Приветливостта на местните жители и съвършената природа в този край те карат да се връщаш отново и отново, за да се насладиш на тази глътка безвремие и спокойствие. Въздухът е чист и благоприятства за прекрасна почивка сред природата на Пирин и Родопите. 

Интересна забележителност е намиращият се наблизо древен римски град Никополис ад неструм, който е бил база за рехабилитация на римските легионери. Запазена е и огнева кула, инженерно постижение за времето си, която може да се види в с. Тешево, близо до границата ни с Гърция. 

Минералните извори са с изключително добро въздействие върху човешкия организъм и лекуват различни болежки, от което са се възползвали още римските легионери. 

Близо до Огняново са разположени известните като българския Холивуд селца – Лещен, Ковачевица, Долен, Делчево и др. Те съхраняват специфичната родопска архитектура от времето на Българското Възраждане. Местността се характеризира със специфичен микроклимат, свързан с цъфтенето на естествените акациеви насаждения и локалните въздушни течения по долината на р. Канина. 

Децата в Огняново спокойно играят на улицата на позабравените в големите градове жуменка, дама, гоненица, стражари и апаши…

В почти всички хотелчета и фамилни къщи за гости има басейни с минерална вода. А местните хора с охота разказват за историята на Огняново, след като са те нагостили с плодове и зеленчуци от своята градина, а в замяна искат само усмивка и добра дума. 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене