Ексклузивно! Депутатът от ПП ЕКАТЕРИНА ДИМИТРУШЕВА за Топ Преса: Мисията ни е спрем кражбите, крадците да получат наказанието си, а хората да живеят много по-добре

Екатерина Димитрушева е родена в Гоце Делчев в семейство на юристи. Тя също избира правото за своя професия. Магистъре  по „Право“ от УНСС. Специализира една година в САЩ. Притежава магистратура по „Право на Европейския съюз“ на френски и английски език от Колежа на Европа в Брюж, Белгия. С професионален опит във водеща адвокатска кантора във Виена и Брюксел, Европейската комисия, българска консултантска компания, както и в една от най – големите американски компании в областта на информационните технологии. Владее английски,  френски, немски и руски език.

Депутат в 47-то Народно събрание от партия „Продължаваме промяната”. Заместник –ръководител е на делегацията на България в ПАСЕ. Член на комисията по въпросите на Европейския съюз и на подкомисията за контрол върху управлението на средствата от европейските фондове. Член е и на комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите.

Г-жо Димитрушева, днес стана ясно че лично се ангажирахте със спасяването на т.нар. архив Гаджев в родния ви град.  Докъде са процедурите за одържавяването му?

На една от моите приемни се запознах с г-н Гаджев и той ми разказа историята на този архив. Разбрах, че усилията му през последните години да ангажира институциите да решат казуса,  са почти без резултат. Затова се заех лично. Този архив е безценно богатство не само за град Гоце Делчев, но и за България. Мястото му е в нашия град и държавата трябва да поеме грижата за него. Ще бъде чудесно към Министерството на културата или под друга шапка тук да заработи Институт за историята на българската емиграция. Даже смятам, че трябва да  носи името на създателя си. Този човек е пример за родолюбие за всички нас!

Към момента нещата стоят така – като депутат от района съм направила  нужните постъпки в Министерството на културата с настояване процесът да се движи по-бързо и да не се протака, както са го правили предишните управляващи. Нужно е държавата да има актуална оценка на имота, след което да се пристъпи към одобряване на съответните решения –на ниво Министерски съвет и министерство, за да се регламентира статутът. Надявам се скоро да присъстваме на откриването на този институт и да се гордеем с това богатство. Най-важното е тези архиви да останат в България! В тях има много факти за българо-македонската тема и е важно нашите историци да работят с документите и да станат обществено достояние.

Защо парламентът гласува за започване на преговорите на Северна Македония за ЕС?

Защото моментът е исторически и имаме шанс от силната ни позиция на страна-членка да започнем да решаваме един проблем, създаден още през 40-те години на миналия век. Такива шансове не се случват често в политиката и трябва да бъдат оползотворени по най-добрия начин.

Но има партийни лидери, които смятат, че това е предателство. Как ще коментирате?

За съжаление, тази тема, наситена с толкова история и емоции, беше употребена за тясно партийни цели. Заиграването с патриотичното чувство на хората, без да се посочат фактите, да се прочетат внимателно документите, а да се пускат само  голи фрази и фалшиви новини, е много вредна практика и не говори добре за нивото на тези политици. Или са некомпетентни, или обслужват чужди интереси. Задайте си въпроса- кой има полза постоянно да настройва Северна Македония срещу нас?! Кой има интерес тя да не влиза в ЕС?! Уверявам Ви, че като човек с корени в Пиринска Македония, като депутат от Благоевградския избирателен район, изключително внимателно следях темата, участвах в редица заседания и тук, и в европейски институции, запозната съм в детайли с всички документи. Исках за себе си да съм напълно убедена, че не предавам дедите ни и гласувам с чиста съвест.

Нека да видим фактите спокойно, прагматично и национално отговорно. Без излишни емоции и най-вече без изкривяване на истината. Първо- никакво вето не е вдигнато. Точно обратното- решихме френското предложение да бъде прието само при определени условия от страна на България, първото от които е отбелязването на българите в Конституцията на Северна Македония. Другото условие е изпълнение на двустранния договор. Предстои да бъде подписан двустранен протокол на базата на това решение. Ако Северна Македония откаже, то тогава нищо не може да бъде задействано и сама ще блокира членството си. Ако приеме, то по време на целия преговорен процес всички страни-членки ще наблюдават внимателно как в Скопие изпълняват условията на България! Не е правилно да се казва, че Европа застана зад България. България е Европа, България е Европейския съюз. И в това е нашата сила в тази ситуация!

Ние от „Продължаваме промяната“  защитаваме тази теза от месеци. Нито сме променили позицията си от вчера за днес, нито сме се поддали на натиск, нито сме предали интересите на България. Точно обратното. В момента европейското бъдеще на Северна Македония е в ръцете на нейните управляващи. Убедена съм, че съвсем скоро от Скопие ще чуем адекватни послания.

Правителството Ви падна след вот на недоверие. Какво предстои- избори или нов кабинет в рамките на този парламент?

 Кабинетът беше съборен от една странна коалиция, която всъщност разкри много неща -коалиция на ГЕРБ с нови патерици. Битката с корупцията: кражбите на Капитан Андреево, където на ден са потъвали някъде по 100 000 лева, разкритията за схемите за източване на милиарди от  магистралите, всичко това не се харесва на предишните управляващи. Мафията в България иска да продължава да краде, не дава никой да й развали каналите, схемите, които са добре смазани и работят от години. Само че ние не сме съгласни да живеем в такава държава. Не сме съгласни парите на българите и евро-фондовете да отиват в нечии шкафчета, сметки в Дубай, в луксозни частни имоти. А в същото време народът да продължава да живее на ръба на бедността. Това е наследството, което новото поколение политици получи от предишните. Мисията ни е  да спрем тези кражби, крадците да получат наказанието си, а хората да живеят много по-добре и в много по-уредена държава. В момента за нас най-важни са доходите на българските граждани. Светът е в криза, която се задълбочава. Това се отразява у на нас, естествено. Предстои тежка зима. Не е време за хаос, за политически експерименти, за харчене на десетки милиони за избори. А точно това искат партии и егоцентрични лидери, които се вълнуват единствено от своя финансов и политически интерес и изобщо не ги е грижа за хората. Няма как ние от „Продължаваме промяната” да се примирим с това. Обещахме промяна и сме повече от мотивирани да я направим. Въпреки атаките, въпреки трудностите, въпреки компроматите. Тази битка е много трудна, но ще я водим. Защото, ако се върне старото, алтернативата за нашето поколение е летище София! Не можем да допуснем още стотици хиляди млади специалисти да напуснат. Не можем да се примирим бабите и дядовците ни да живеят с мизерни пенсии, да няма пари за детска болница, да пътуваме по некачествени пътища. Където и да пипнем, излизат корупционни схеми. На това трябва да се сложи край. И не виждам друга партия, която да е решена да го направи, освен ние и нашите партньори в коалицията БСП и ДБ. Никой друг не говори срещу корупцията. Отговорете си защо и мислете добре, ако се стигне до предсрочни избори!

 

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене