Даниела Колева: Ще искаме от Европа повече пари за социални дейности

колева

Нужно е не само предоговаряне, но и създаване на нови европейски политики, насочени към социалната солидарност. За това ще работят нашите евродепутати в Брюксел, обяви на дебат в „Гореща точка“ на TV7 Даниела Колева, зам.-председател на „Евромайки“ и лице от евролистата на коалиция „България без цензура“, ВМРО, ЗНС и Гергьовден.

Коментарът й бе по повод последно проучване, според което България е най-бедната страна в ЕС и всяко 5-то семейство в нея мизерства. Трябва да се преборим за повече пари от Брюксел и да се почувстваме и ние европейци, категорична е Колева. Тя изрази негодуванието си от факта, че досега нито един наш евродепутат не е направил нищо за тези социални политики. Има механизми, с които можем да излезем от това унизително положение, категорична е тя. Хората у нас не са виждали на живо български пратеник в Брюксел, посочи Колева и обяви, че програмата на коалицията и действията на нейните евродепутати ще се определят от нуждите на обикновените хора, а няма да се пишат само от високопарни специалисти.

80% от заплатите на нашите евродепутати ще бъдат давани за читалища и образование, обяви Колева по повод скептицизма на българина и традиционната нагласа да не гласува активно на евроизбори, за да „прати някого да взима големите пари в Брюксел“. Никой друг не е дал и един цент от тези големи заплати за България, посочи евромайката. Тя обяви, че сред приоритетите на коалицията ще са нови икономически политики в Брюксел и най-вече такива, насочени към земеделието. Не може 8% от производителите да взимат всички евросубсидии. При по-справедливо разпределение секторът ще се съживи, ще се открият нови работни места, обясни Колева. За образованието тя представи идеята на коалицията за въвеждане на смесено финансиране на училищата, а не както е сега – само с делегирани бюджети.

Целта е да се отключат институциите за проблемите на хората, както в Брюксел, така и у нас, обясни мотивацията за влизане в ЕП Колева. Вместо да пропагандира за евролистата на коалицията, Колева избра да предупреди избирателите за капан с Реформаторския блок. „Гласувайки за тях, няма гаранция за българските национални интереси, защото заради партията на Касим Дал в РБ гласувате за Турция“, каза Колева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене