Смолянската болница закупи последно поколение видеобронхоскоп

С последно поколение видеобронхоскопска система се сдоби МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“. Това съобщиха от болницата. „Апаратурата, на стойност 218 097,60 лв., е закупена със средства, предоставени от Министерството на здравеопазването и собствено финансиране. Очакваме да бъдат доставени още два апарата най-висок клас, за които имаме сключени договори след проведена процедура по Закона за обществените поръчки. Апаратите са ехокардиограф за Кардиологично отделение, многофункционална високопроизводителна цифрова ултразвукова система за Вътрешно отделени. Финансирането е изцяло от Министерството на здравеопазването „, каза изпълнителният директор на лечебното заведение д-р Марин Даракчиев.

„Видеобронхоскопската система, с която вече разполагаме, е една от най-модерните. Имахме сериозна нужда, защото нашият апарат е над 15-годишен и е морално остарял. Той е фибро-система, със съвсем различен начин за извличане на образа. Новият апарат е с видео-наблюдение и с възможност за променяне на различните дължини на вълните, което дава по-добра диагностика“, обясни д-р Григор Лалов – ординатор във Вътрешно отделение. Предстои д-р Лалов да работи с новата апаратура, тъй като за момента е единственият в отделението със завършен бронхоскопски курс.

Видеобронхоскопската система се използва за т.нар. изследване бронхоскопия, която е основен диагностичен метод при злокачествените заболявания и при патология на трахео-бронхиалната система.

Д-р Лалов призова пациентите да не чакат последния момент при оплаквания. „С бронхоскопията могат да се диагностицират в по-ранен стадий сериозни заболявания. Не е оправдано да се чака дълго, по-добре е по-рано да се диагностицира заболяването, за да се направи адекватно лечение „, обясни д-р Лалов.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене