Народният представител Катерина Димитрушева настоява пред министъра на културата в Гоце Делчев да отвори врати Национален институт за историята на българските емигранти

Днес подписах и изпратих до министъра на културата много важно писмо, споделя на страницата си във ФБ народният представител от Гоце Делчев Катерина Димитрушева. Вчера лично разговарях с министъра. То се отнася до една от каузите, с които се заех с голяма отговорност, а именно: в Гоце Делчев да отвори врати Национален институт за историята на българските емигранти.

Повече от две години Тодор Гаджев пише на институции, опитва се да реши въпроса с архива, събран и пренесен в града от баща му, но развитие няма. Той продължава сам да поддържа Институт за история на българската емиграция в Северна Америка „Илия Тодоров Гаджев“, но е редно в крайна сметка институтът най-после да заработи като държавна институция.

След като г-н Гаджев ми сподели за усилията си, се заех да ускоря процедурите. Проведох редица срещи и разговори, запознах се и с преписките до момента. Разговарях и с много съграждани, които подкрепят инициативата. Обсъдихме темата и с кмета Владимир Москов.

Нужни са само няколко административни стъпки, за да се поздравим с успех. Затова настоях пред министъра да предприеме нужното и в кратки срокове въпросът да бъде решен като архивът и сградата станат държавна собственост. Така историци, политолози, студенти, изследователи ще могат да проучат това безценно богатство! А жителите на Гоце Делчев да се гордеят, че с общи усилия сме спасили едно богатство и че имаме още един уникален музей.

Най-важното е тези документи, разкриващи толкова истини за българо-македонския въпрос, да останат в България! Какво е Вашето мнение – пита на страницата си в социалните мрежи народният представител Катерина Димитрушева.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене