Прокуратурата прие констатациите за установени от ексдиректора на РДГ Благоевград Иван Гергов кражби на дървен материал в ДГС – Гоце Делчев преди години

сечМинистерството на земеделието и горите поиска спешна докладна от директора на ЮЗДП Благоевград Светлозар Михайлов за констатациите на продължилата около година проверка за контрабандна сеч и кражба на дървесина на територията на Горско стопанство Гоце Делчев, по времето на бившия директор Тодор Гюров.

 В същото време прокуратурата прие доказателствата, предадени от проверяващите, полиция и контролни комисии резултати, които категорично установяват документни престъпления и над 10 000 кубика откраднат дървен материал. Министерството е страна по случая и е ощетено с около 1 000 000 лева по цените на констатираната контрабандна сеч, сочат таблиците и резултатите от направената проверка. Аферата избуя в последната седмица след като стана ясно, че директорът Гергов, разкрил аферата е депозирал документите си за участие в конкурс за директор на Регионалната горска дирекция. Враговете му, които бяха в основата на детронирането му се уплашиха от връщането му и започнаха совалки за предотвратяване на това.

Припомняме, че преди повече от година Гергов залови 5 000 кубика краден материал без надлежните документи, твърдеше се, че в този период камионите са вървели в посока Гърция, и незабавно сезира компетентните институции за започване на проверка. В хода на проверката собственикът на фирма „Върбица лес“ Веселин Камбуров от Гърмен поведе на бунт срещу Гергов част от дървопреработващите фирми в регйона, обвинявайки Гергов в рекет и изнудване. Под натиска на протестиращите пред сградата на РДГ Гергов бе освободен, за да не влияе на паралелната проверка по жалбата на Камбуров. По жалбата на бизнесмена не бяха намерени доказателства, обаче сигналът на Гергов се потвърди на 100 % и излязоха още откраднати кубици над 10 000. Прокуратурата работи по случая и скоро ще излезе с официално становище. Както съобщихме скандалът гръмна още докато Тодор Гюров бе директор на РДГ Гоце Делчев.и след него бе освободен от заеманата длъжност. Преди два дни той заяви собствената си гледна точка около „Зелената афера“, проверката и нейните констатации, за съществуването на триото директор на ДГС, бизнесмен и местен политик обект на проверка, като бе категоричен, че е жертва на скалъпена постановка и проверката е измислена и съшита с бели конци, мотивирайки се с поръчка срещу себе от мафиотски структури в системата на горите в областта. Въпреки твърденията му, обаче проверката срещу него и приближените му лица е категорична- данни за извършено престъпление има, има констатирана кражба на огромно количество дървен материал на територията на ръководеното от него Горско стопанство.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене