Легендарният горски Рампата с последно предупреждение за уволнение заради магарето на дядо Асен от Церово

Легендарният благоевградски горски – старши лесничеят инж. Костадин Мадолев-Рампата, получи дисциплинарно наказание „последно предупреждение за уволнение“ заради 80-годишния Асен Канджев от благоевградското село Церово, който се прочу с магарето си, което продаде, за да си плати акта на горското.

Припомняме, че през януари 2015 г. Мадолев и горският надзирател Пламен Александров връчили на стареца 2 акта от по 100 лв. заради един отсечен изсъхнал дъб от собствената му градина. Единият акт бил за това, че дядото нямал разрешение за сеч на „немаркирани дървета от зимен дъб в размер на 0,15 пространствени куб. метра“, а  вторият – че няма разрешение за превоз на дървен материал.

5

Дядо Асен не иска помощ за акта

За да плати първия акт и да си изчисти отношенията с държавата, дядо Асен, който освен това е с един крак, продал верния си четирикрак помощник на свой съселянин. После обаче получил и второ наказателно постановление и се ядосал, че го набедили за контрабандист. Тогава той собственоръчно го обжалва в Районен съд – Благоевград, където делото още тече.

След като вестник „Струма“ огласи случая, в медиите започна кампания за събиране на средства в помощ на стареца, а по заповед на директора инж. Дамян Дамянов Югозападното държавно предприятие започна вътрешна проверка срещу двамата горски служители, съставили актовете. В откритата банкова сметка на името на дядото се събраха 3910 лв., половината от които старецът дари на болно момче. Проверката в ЮЗДП пък пъказа, че в акта Рампата грубо е излъгал – писал, че е заловил „нарушителя“ на мястото на сечта, докато всъщност с колегата му срещнали дядото и магарето му до гробищния парк в края на селото. Тази лъжа му докара и тежкото дисциплинарно наказание.


3

Веднага, след като лъсна цялата истина около злополучния дъб, служители на ЮЗДП начело с инж. Вера Станишева отишли в Церово, за да питат дядо Асен с какво да му помогнат заради причинените главоболия – магаре ли да му купят, кон ли, или дърва да му докарат безплатно за следващата зима.

„Категорично отказа всякаква помощ, не съм срещала друг път такъв добър човек”, емоционално описа срещата си пред вестник „Струма“ Станишева. „Каза ми „Не ща нищо бе, всичко си имам“. И започна да ми изрежда – имал си 4 козички, къща си имал, хладилник имал, пенсията от 150 лв. нямало за какво да я харчи, протезата му била 3000 лв., но държавата всяка година му я сменяла безплатно, та нищо не му трябвало”.

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене