Г-7 с атака срещу Путин след ракетните удари, обмислят ценови таван за руския петрол

Руският ракетен удар над търговския център в Кременчук в Централна Украйна хвърли мрачна сянка върху последния ден от срещата на Г-7 в Германия. Лидерите на САЩ, Великобритания, Германия, Франция, Италия, Канада и Япония (плюс Шарл Мишел и Урсула фон дер Лайен) атакуваха остро Владимир Путин за нападението, при което загинаха най-малко 18 души, намиращи се в мола по време на обстрела.

Г-7 взеха важни решения да подкрепят Украйна с още оръжия, парични средства и хуманитарна помощ, макар да бяха разкрити малко детайли за това какво точно ще бъде предоставено на Киев и кога. Освен това лидерите обещаха да координират между държавите си допълнителни санкции срещу Русия. Те се споразумяха да проучат възможността за налагане на таван на цените на руския петрол, предават „Ню Йорк Таймс“ и BBC. Става въпрос за забрана за транспортиране на руски петрол, „освен ако той не бъде закупен на или под цена, която ще бъде договорена в консултация с международните партньори“. „Призоваваме всички страни, които желаят, да се присъединят към нашите действия“, пише в общото комюнике.

Г-7 осъзнават глобалните последици от войната в Украйна, така че обещанията за осигуряване на енергия и световни доставки на храни не бяха изненадващи. Отпуснати са още 4,5 млрд. долара за борба със световния глад, което прави общата сума за тази година над 14 млрд. Всичко това идва в контекста на руската блокада на износа на украинско зърно, която създава предпоставки за глад в глобален мащаб.

Лидерите призоваха всички държави да избягват прекомерното натрупване на хранителни запаси, защото това „може да доведе до по-нататъшно повишаване на цените“. Страните и частните компании с излишни запаси трябва „да предоставят храната, без да изкривяват пазара“, решиха съвместно Г-7.

Лидерите настояват и за забрана на вноса на руско злато като част от усилията за затягане на санкциите срещу Москва заради войната в Украйна.

Най-силно впечатление обаче направи гневът на световните лидери срещу Путин след атаката над Кременчук. Нападението, ранило най-малко 59 души, 25 от които са в болница, бе определено като военно престъпление от Г-7.

„Настроението по време на срещата ни беше мрачно“, отбеляза британският премиер Борис Джонсън, цитиран от BBC. „Хората са шокирани от това на какво е способен Путин. Това е абсолютно варварство. Г-7 работи усърдно, за да ограничи руската агресия“.

Джонсън заяви още, че Путин държи Украйна като „заложник“, що се отнася до блокирането на износа на украинско зърно. Лидерите от Г-7 търсят начини, с които да помогнат за износ по алтернативни маршрути. „Ключовото послание, което светът трябва да чуе, е, че не западните санкции спират зърното да отпътува от Украйна, а руският президент“, заяви британският министър-председател.

Германският канцлер Олаф Шолц каза, че „държавите решават собствената си съдба и не трябва да бъдат атакувани заради това от своите съседи“. „Путин отново доказа, че продължава с бруталната си агресия срещу украинското население“, заяви той, а относно продължаващите западни санкции срещу Кремъл каза: „Има само един изход за Путин – да приеме факта, че плановете му в Украйна няма да успеят“.

Шолц потвърди, че страните от Г-7 ще обмислят таван на цените на руския петрол. „Ще продължаваме да държим цената на Путин и неговото правителство за тази война висока“, отбеляза той. Германският канцлер добави, че за възстановяването на Украйна е нужен „нов план Маршал“.

Френският президент Еманюел Макрон обяви, че атаката над Кременчук е военно престъпление и заяви, че Русия не трябва да печели тази война. Той е готов на подкрепа за Киев, „колкото е нужно“. „Руската агресия има само една цел – Украйна да се предаде. Никой не смята, че войната ще приключи в следващата седмица или месец, но се надяваме това да се случи до края на годината“, каза Макрон.

Междувременно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков каза именно това – че Москва ще сложи край на офанзивата в съседната страна веднага щом Киев се предаде. Той призова украинските власти да наредят на войниците си да захвърлят оръжията, защото „това е задължително“. От Москва твърдят, че ударите към Кременчук били по хангари с оръжие и боеприпаси, постъпили от САЩ и Европа, а нападението създало пожар, който обхванал разположен в близост „нефункциониращ търговски център“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене