Учители и ученици на ЗПГ-Сандански обмениха опит в Румъния

От 09.05.2022г. до 13.05.2022г., в град Бистрица, Румъния се проведе втората краткосрочна обмяна на ученици от пет училища от България, Румъния, Гърция, Турция и Латвия, участници в проект по програма Еразъм+, КА229 “Drinking Europe’s water”. Домакин на срещата беше “Palatul Copiilor”,гр. Бистрица От българска страна участие взеха двама учители и пет ученици.

Първият работен ден по проекта премина под знака на Деня на Европа. Учениците изработиха плакати, чрез които предадоха посланията си за толерантност, уважение, подкрепа и мир. Посетихме и библиотеката, която носи името на роденият в гр. Бистрица поет Джордж Кошбук. Следобедът бе посветен на игри за тиймбилдинг.
През втория ден участниците в проекта представиха митове, легенди и литературни творби, в които основен елемент е водата. Учениците работиха заедно и откриха общи литературни мотиви.
Следобеда участниците в проекта посетиха клубове по интереси, като имаха възможност да избират между клубове по роботика, изобразително изкуство, фотография, литература и тенис на маса.

Третият ден посетихме град Клуж, административен център на окръг Клуж и историческа столица на област Трансилвания. Разгледахме Ботаническата градина „ Александро Борза“, към университета „ Бабеш- Болай“, простираща се на площ 14 хектара.
В градината има над 10 000 растения от целия свят. Сред интересните атракции на Ботаническата градина са Японската градина и Римската градина. По- късно разгледахме и историческия център на град Клуж, където са концентрирани много забележителности.

Четвъртият ден бе посветен на театрални представления. Учениците предварително бяха подготвили и представиха пред публика сцени от литературни произведения в които водата заемаше централно място.
Следобеда премина под мотото “Plant a tree, plant your future”, участниците в проекта засадиха дърво на приятелството в двора на училище Palatul Copiilor.

Последният ден посетихме езерото Колибица, разположено в долината на река Бистрица, между планините Баргау и Калимани. Районът предлага страхотни възможности за отдих за любителите на планината по всяко време на годината: екскурзии, туризъм , планинско колоездене, каяк, алпинизъм, риболов.

Учениците се запознаха и изучиха флората около езерото, събраха мостри и направиха хербарии, които ще включат във фитологичен албум на всички области, включени в програмата.
Мобилността завърши с прекрасна вечеря и връчване на сертификатите за участие в проект „Drinking Europe’s water“ по програма Еразъм + .
Мария Якимова- Кацарска- учител по английски език, Анелия Калъмбова-учител по биология и здравно образование и учениците:
Елена Геренска, Ралица Митрева, Стела Тренкова, Симона Петревска, Стефани Иванова

Този проект е финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикацията отразява единствено възгледите на авторите. Европейската комисия и Националната агенция не носят отговорност за начина, по който предоставената информация може да бъде използвана.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене