Общински съветници от три комисии се събират пак да обсъждат да има ли джамия в Гоце Делчев

Искането на мюфтийското настоятелство за изграждане на молитвен дом в град Гоце Делчев беше тема на обсъждане в няколко от постоянните комисии в Общински съвет – Гоце Делчев. Утре предстои съвместно заседание на три от тях – комисията по ТСУ, комисията по общинска собственост и комисията по образование, именувания и вероизповедания. Дебатът не остана затворен само в рамките на Общинския съвет, но предизвика коментари и реакции в социалните мрежи, където реакциите са както толерантни, така й крайни.

Липсата на достатъчно информация какво точно искат да строят мюсюлманите в град Гоце Делчев или пък огласяването на съзнателно изкривена информация е причина за разменени страсти и мнения – от идеята за референдум дали да има или не джамия, до призивите: „Вие ще я строите, ние ще я рушим!“.

Проектът за молитвен дом на мюсюлманите в град Гоце Делчев беше представен на общинските съветници от районния мюфтия Осман Кутрев. По думите му сградата ще е от 350 кв. м., на два етажа, с равен покрив, без минаре. В нея ще могат да се събират за религиозни обреди, молитви, погребения и други около 200 – 250 човека. 11 години се бави изграждането на молитвен дом за мюсюлманското изповедание, не искаме да се създава напрежение – обясни той.

Пак заради неясноти и недостатъчна информация сред жителите на града съществуват притеснения най-вече заради озвучаването, което всички ще бъдат принудени да слушат по няколко пъти на ден, каквато е практиката в околните мюсюлмански села. Какво и колко мощно ще е озвучаването държат да знаят жителите на града, които са скептични към идеята за изграждане на молитвен дом или джамия. Друга част от тях споделят, че както християните, така и мюсюлманите имат право на своя религиозна сграда.

Спорът дали трябва да се месят като общински съветници или да оставят това решение на кмета и на главния архитект на града продължава. И въпреки всички аргументи за и против, това не е формален или процедурен въпрос, а поемане на отговорност, коментират местните политици.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене