БСП ще преговаря с ПП за съставяне нов кабинет

Националният съвет на БСП дава мандат за преговори за съставяне на правителство в рамките на този правителство в рамките на този парламент, ако „Продължаваме промяната“ ги поканят на разговори. Другото е, че няма да участват в правителство с ГЕРБ и ДПС или да подкрепят такъв кабинет, ако им се връчи мандат. Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред журналисти след края на заседание на Националния съвет на БСП.

Изискванията за участие на преговори с ПП са няколко, формулирани в рамка от Националния съвет на левицата, обяви вицепремиерът Нинова: „подкрепа на актуализацията на Бюджета, подкрепа на законите за Плана за възстановяване и устойчивост, реформите и проектната готовност за Плана да влязат в действие, и подготовка на Бюджета за 2023 г., за да подготвим хората за трудните есенни и зимни месеци, които ни очакват“, добави Нинова. Тя изброи и дългосрочните цели в политиките: социалната политика, здравеопазване, образование, култура и спорт, икономика. Изрично записахме да продължим битката за съдебна реформа и изкореняване на модела „ГЕРБ“, която ние като партия водим от много години“, коментира още вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията в оставка.

Тя заяви, че Националният съвет на БСП не е поставил като изискване възобновяване на преговорите с „Газпром“ като необходимо условие за започване на преговорите, но уточни, че още в началото от БСП са излезли с позиция, че това е грешка.

Относно ще търсят ли подкрепа от ПГ на „Възраждане“ за съставяне на ново правителство, тя уточни: „Преговорите ще водят „Продължаваме промяната“, те ще отговарят за тези въпроси“.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене