ОбС разреши 7 промени на Общия устройствен план на община Благоевград заради искане на бизнесмени да правят фотоволтаични централи

Седем искания за промяна на Общия устойствен план на община Благоевград, мотивирани с реализация на бизнес намерения, разреши вчера Общинският съвет въпреки несъгласието и отказа на кмета Илко Стоянов и специалистите от  Общинския експертен съвет по устройство на територията да се правят промени „на парче“, без ясна визия за цялостното градоустройство. Гласуването бе предшествано от широка дискусия по темата точно преди вота по искането на собствениците на фирма „ММ Солар“ ООД на Мартин Манов и Манол Чапов за разрешение за изработване на проект за промяна на ОУП в местността Телкиев андък между м. Баларбаши и с. Рилци за промяна на земеделската земя в такава за производствени нужди за изграждане на фотоволтаична централа с мощност до 2,2 мегавата. Аналогични бяха исканията за изграждане на фотоволтаични централи на благоевградския бизнесмен Стоян Георгиев, собственик на „Политрансфер електрик“ ЕООД, за частен имот в Айдаровско дере и на управителя на „Джи Пи Дистилърс“ ООД Георги Пандурски за имот в местността Юручка нива в землището на с. Марулево и на Георги Драгинов, чийто имот е в местността Над бахчите по кадастралната карта на с. Българчево.

Промяна на ОУП за изграждане на складове с офиси пък искаха Кинка Костадинова за два имота в местността Баларбаши, дъбравско землище, и на Юлияна Тодорова за имот в местността Балвано в района на с. Българчево.

„Общият устройствен план е остарял. Той не е бил добър още при приемането му и от 2015 г. са започнали промените му, като са направени над 100 корекции, и се е създала порочна практика за промени, без да се защитава обществения интерес“, мотивира отказа си, с който бе внесъл всички искания за изменения, кметът Илко Стоянов и заяви: „Време е да приключим тази практика, заради която в местността Шейница на едно място в момента има хотел „Езерец”, къщи, продават се дърва и какво ли още не, но няма градоустройство. Най-доброто е да се върви към приемане на нов ОУП и ние работим в тази посока и сме поискали финансиране. Разбирането ми за бизнес, за който е обосновано да се направи изключение, е, когато той създава работни места, а фотоволтаичните централи колко работни места ще отворят?!“, коментира градоначалникът.

Директорът на дирекция „Устройство на територията“ Стела Лишкова допълни, че зоните, за които се иска изменение на ОУП, са в близост до жилищни и е недопустимо да има производство.

Съветникът от ГЕРБ Кирил Илиев се съгласи с кмета, че ОУП е остарял и е нужна пълната му ревизия, за да се пригоди към нуждите на бизнеса и гражданите, и попита за идеите на администрацията за развитие на бизнеса, без да се правят закононарушения през периода до приемане на нов ОУП, което може да отнеме 4-5 години.

„За бизнеса е важен факторът време. Голяма част от предложенията за фотоволтаици очакват безвъзмездно финансиране между 50 и 70% от ЕС. През 2015 г. правихме изменения на ОУП за жилища и сгрешихме. Да не препятстваме бизнеса!“, призова той.

Евгени Бибов, също от групата на ГЕРБ, посочи, че с тези частични изменения се спасява малкият и средният бизнес и апелира администрацията да определи зони, за които да се разрешава промяна на земеделската земя за производствени цели, тъй като градът няма индустриална зона, където това да се случва.

Радослав Тасков заяви, че заради ограниченията в сегашния ОУП местният парламент е дал не едно разрешение за производствени бази в района на с. Дъбрава, а хората си направиха къщи. „Обществен интерес е и като променяме ОУП по искане на частните инвеститори, не само по предложение на кмета“, каза Тасков, а кметът контрира, че той се доверява на становището на експертите, какъвто е съставът на Общинския експертен съвет по устройство на територията начело с главния архитект на общината.

С 26 гласа „за” и 3 „въздържали се” местният парламент разреши първо промяна на ОУП за изграждане на фотоволтаична централа от „ММ Солар“ ООД, лавинообразно последваха аналогични одобрения и на останалите 6 искания за промяна в ОУП на общината.

ОбС даде съгласието си и да се продадат 482 кв.м общински терен, 90 % от който под сградата на фабриката за чанти „Бодрост“  на ул. „Даме Груев“ 4, в близост до кооперативния пазар. Искането бе от собственика на сградата Иван Давидков чрез фирмата му „Метал Инвест“ ЕООД, а определената цена бе 142 610 лв. без ДДС.

Местният парламент върна в комисии за преразглеждане и не се произнесе по искане на Венета Христова да се обяви търг за продажба на общински имот с площ 652 кв.м в местността Добро поле. Причината да не се гласува искането бе изявление на председателя на ОбС Р. Тасков, че през въпросния имот минава поток, което дава възможност за изграждане на ВЕЦ. „Нека да се обследват възможностите общината да направи такава централа, защото, ако го продадем, никой не може да забрани на частния собственик да го направи и общината ще изгуби добра възможност“, мотивира се той.

Дебати имаше и около искането на кмета Илко Стоянов паркингът под площад „Г. Измирлиев“ от публична да се отреди за частна общинска собственост заради заявен интерес от фирма да наеме 10 места и заедно с наема да дари на общината сцена за подплощадното пространство.

Р. Тасков заяви, че публична общинска собстветност не може да се отдава под наем, а само на концесия, и прекрати тамата, като обяви режим на гласуване.

27 гласа дадоха карт бланш на кмета да обяви търг за отдаване под наем на 10 от паркоместата в топ центъра на града.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

struma.bg

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене