Вълнуващ Еньовден в Дома за стари хора в квартал „Струмско“

С много интересна мултимедийна презентация обитателите на Дома за стари хора „Света Петка“ в благоевградския квартал „Струмско“ усетиха духа на днешния празник на цветята и билките – Еньовден. За пореден път Регионална библиотека „Димитър Талев“ гостува в социалното заведение и зарадва пенсионерите не само с любопитни факти за този празничен ден, но и с десетки книги.

Катя Недева от отдел „Изкуство“ им разказа, че празникът е повлиян от древния култ към слънцето и как се празнува – с къпане в нощта преди Еньовден, с палене на огън, който се прескача, а около него се танцува, с нощно бране на билки, защото се смята, че тогава те имат най-голяма сила, както и с посрещане на слънчевия изгрев. Старите хора научиха за обичаите „Ладуване“, „Мълчана вода“ и „Еньовска булка“, както и за лечебната сила на Еньовския венец, който се плете от билки.

Някои от обитателите на Дома за стари хора си припомниха случки от своето детство, които са свързани с празника.

След презентацията те получиха подарък – над 20 книги от фонда на Регионална библиотека „Димитър Талев“, сред които творби на Йордан Йовков, Богомил Райнов, Фьодор Достоевски.

Започнете да пишете и натиснете Enter за търсене